• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miroslav Tuđman ipak će morati da svjedoči?

Haški tribunal uputio poziv Hrvatskoj da do 30. septembra pošalje svoj odgovor na zahtjev Radovana Karadžića za svjedočenjem Miroslava Tuđmana

 Miroslav Tuđman ipak će morati da svjedoči? Izvor: MONDO

Haški tribunal danas je uputio poziv vlastima Hrvatske da do 30. septembra pošalju svoj odgovor povodom zahtjeva Radovana Karadžića da se izda nalog kojim bi se bivši šef Hrvatske obavještajne službe (HIS) Miroslav Tuđman obavezao da razgovara sa predstavnikom njegove odbrane.

"Pravni savjetnik optuženog je na zatvorenoj sjednici, tokom statusne konferencije 3. septembra, rekao da optuženi nije zadovoljan dokumentima koje mu je poslala Hrvatska i da će tražiti obavezujući nalog za Miroslava Tuđmana, jer vjeruje da on ima informacije o dokumetnima koji su od Hrvatske traženi", stoji u nalogu sudija.

U podnesku kojim je tražio "subpoenu" za sina bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, Karadžić je naveo da je on bio na čelu HIS-a od osnivanja 1993. do 1998. i da je služba "imala bliska saznanja o prevozu naoružanja u Hrvatsku za muslimane u BiH 1994. i 1995. godine".

"Izvještaji američkih obavještajnih službi ukazuju da je krajem aprila 1994. američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, djelujući po nalogu predsjednika SAD Bila Klintona, dao `zeleno svjetlo` Tuđmanu da uveze oružje iz Irana i preveze ga Armiji BiH, kršeći tako embargo UN na naoružanje", kaže se u podnesku.

Prema procjenama na koje se pozvao Karadžić, poslije toga je "od maja 1994. do septembra 1995. preko Hrvatske u BiH prošvercovano na hiljade tona pješadijskog i drugog naoružanja iz Irana i drugih islamskih zemalja".

Sudsko vijeće je procijenilo da bi ovim povodom bilo "korisno" da se sasluša i Hrvatska, ukoliko bude željela da odgovori.

Bivši direktor Hrvatske obavještajne službe Miroslav Tuđman ranije je izjavio da se neće dobrovoljno odazvati pozivu Karadžića koji želi da ga pred Haškim tribunalom ispita o navodnim tajnim isporukama oružja Bošnjacima u BiH preko Hrvatske 1994 godine.

Miroslav Tuđman je riječkom "Novom listu" izjavio da da se "neće dobrovoljno odazvati tom pozivu".

On je kazao kako ne postoji nijedan razlog za takav razgovor jer se "HIS, u vrijeme dok mu je on bio na čelu, nije bavio nikakvim pošiljkama oružja niti ih je kontrolisao".

Sudsko vijeće Haškog tribunala takođe je uputilo danas poziv vlastima Francuske da ga do 22. septembra obavijeste da li nastavlju potragu za dokumentima koje je tražio bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Vijeće traži da francuske vlasti objasne u kakvoj su vezi dokumenti koje su dostavile Karadžiću i onih koje je on tražio, objavljeno je večeras u Hagu.

Francuska je u julu predala određena dokumenata optuženom, da bi on u odgovoru "izrazio zaprepašćenje nad dobijenim materijalom, navodeći da to nema nikakve veze sa onim što je bilo zatraženo".

Vijeće je u junu ove godine već tražilo da se Karadžiću dostave dokumenti u vezi sa dva slučaja granatiranja sarajevske pijace Markale, kao i "dokumente koji imaju tendenciju da ukažu da je Armija BiH ubijala svoje ljude u periodu od aprila 1992. do decembra 1995. godine".

U nalogu suda se kaže da je u dijelu statusne konferencije od prošlog petka koji je bio zatvoren za javnost, vijeće obavješteno da od tada nije dobijen nikakav novi odgovor vlasti Francuske.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE