• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepismeno deset odsto građana

U BiH je deset odsto stanovnika potpuno nepismeno, pokazuju statistike.

 Nepismeno deset odsto građana  Izvor: MONDO

Mira Bera, vršilac dužnosti direktora Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, navela je da je prema posljednjem popisu stanovništva iz 1991. godine na teritoriji BiH 9,9 odsto stanovništva bilo nepismeno.

"Formiranje Zavoda za obrazovanje odraslih RS će pomoći u smanjenju ukupnog broja nepismenih stanovnika", navela je Bera.


Stopa upisa u predškolsko i srednjoškolsko obrazovanje još je niska, što potvrđuju podaci kojim raspolaže UNDP, prema kojim osnovnu školu u BiH pohađa 98,4 odsto djece, a srednju samo 79 odsto, prenose Nezavisne novine.

Prema podacima UNDP-a, kod ugroženih kategorija stanovništva brojke su alarmantne, jer oko 67 odsto romske djece ne ide u osnovnu školu, dok ih je samo 20 odsto upisano u srednju školu, a tek jedan odsto u visokoškolske institucije.


Stevan Milić, predsjednik Sindikata obrazovanja RS, istakao je da je prema posljednjim podacima u BiH oko devet odsto stanovnika potpuno nepismeno, dok oko 30 odsto građana ima završenu samo osnovnu školu.

"Smatram da je naše školstvo u velikoj krizi i da se mora nešto činiti po tom pitanju, jer je neznanje uzelo maha i dostiglo maksimum, u školama se dijele ocjene i to se mora zaustaviti", rekao je Milić.

Međunarodni dan pismenosti obilježen je 8. septembra.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE