• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador BiH ne glasa o Kosovu

Ambasador BiH u Misiji UN nema instrukciju na osnovu za glasanje o rezoluciji o Kosovu, jer Predsjedništvo BiH nije usaglasilo stav u vezi s tim

 Ambasador BiH ne glasa o Kosovu Izvor: MONDO

Danilo Petrović, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića, rekao je za "Nezavisne novine" da bi glasanje ambasadora BiH o rezoluciji o Kosovu predstavljalo kršenje Ustava BiH.

On je podsjetio da na prošloj sjednici Predsjedništva BiH nije prihvaćen zahtjev člana iz RS Radmanovića da se na dnevni red uvrsti izjašnjavanje BiH o rezuliciji Srbije u Generalanoj skupštini UN, tako da nije zauzet stav, niti je Predsjedništvo, koje je po Ustavu nadležno za spoljnu politku, donijelo odluku na osnovu koje ambasador može da glasa.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH "Nezavisnim" je rečeno da danas nisu imali jasnih instrukcija, jer se "osluškivalo kakvi će biti pregovori Srbije u Briselu".

Srbija je Generalnoj skupštini UN dostavila rezoluciju o Kosovu nakon što se Međunarodni sud pravde u Hagu odredio povodom deklaracije o nezavisnosti Kosova, te utvrdio da ona nije suprotna međunarodnom pravu.

BiH, koja nije priznala Kosovo, nema usaglašen stav o rezoluciji, koja bi se sutra mogla naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN i na koju se mogu ulagati i amandmani do trenutka glasanja.

Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, otputovaće 19. septembra u Njujork da bi prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine UN, ali i ovog puta on odlazi bez platforme kolektivnog šefa države, navodi list.

Na prošloj sjednici Predsjedništvo BiH nije usvojilo platformu niti govor predsjedavajućeg, te je Radmanović ocijenio da bilo koji istup neće odražavati zvaničan stav BiH jer mu nisu prethodile odluke usvojene u Predsjedništvu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE