• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Turska se ponaša navijački

Premijer RS smatra da Turska u BiH isključivo podržava bošnjačko-muslimanske interese uz ocjenu da se ponaša navijački

 Dodik: Turska se ponaša navijački Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da se Turska u BiH ponaša navijački i u isključivoj podršci bošnjačko-muslimanskim nacionalnim interesima, s ciljem da Bošnjake dovede u dominantnu poziciju u odnosu na druge narode.

"Turska se oslanja na njihovo političko liderstvo i vjersku zajednicu da bi promovisala svoje interese, a to je što značajniji regionalni uticaj Turske kao jake zemlje, koja je do skora bila nevidljiva u regionalnim i svjetskim okvirima", rekao je Dodik na okruglom stolu o temi "Neoosmanizam i RS" u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Turska u BiH nesumnjivo podržava isključivo bošnjačke političke opcije, bez želje da pokaže spremnost da prihvati i razumije i druge političke opcije i njihovo prisustvo, a prije svega nacionalne opcije.

"Turska ignoriše srpske nacionalne interese u BiH i kroz koncept stvaranja BiH kao unitarne, po njima funkcionalne zemlje, treba da u budućnosti dovede do dominacije Bošnjaka - muslimana i na taj način prekomponuje BiH", naglasio je Dodik.

On je dodao da Turska želi da dovede BiH u poziciju protiv koje su bile zapadne zemlje početkom 90-tih godina 20. vijeka, a to je stvaranje islamske zemlje na Balkanu.

"Uspješna neoosmanistička politika u suštini je i dalje pragmatična politika i ide za tim da koristi ciljeve Zapada koji ovdje, navodno, želi da vidi i funkcionalnu zemlju BiH, što turska spoljna politika vješto koristi, nastojeći da Srpsku održi na negativnom kursu prema svim drugim vrijednostima", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je dobro da se održavaju ovakvi skupovi na kojima treba da se na naučnoj osnovi raspravlja o tome šta je osnova neoosmanske politike.

"Prihvatio sam da učestvujem na ovom okruglom stolu da bih ohrabrio da se ovakve teme i ubuduće stavljaju na dnevni red, jer je legitimno da se raspravlja o aktivnostima drugih zemalja na ovom prostoru. Volio bih da naredna tema bude uloga Amerike, Rusije i Evropske unije u regionu'', istakao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE