• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro nova hapšenja u aferi "Hipo"

Predsjednik Specijalne istražne komisije Koruške Ralf Holub očekuje na jesen nova hapšenja u aferi "Hipo"

 Uskoro nova hapšenja u aferi "Hipo"  Izvor: MONDO

Nova hapšenja u vezi sa Hipo bankom očekuju se na jesen, najavio je Rolf Holub, predsjednik Specijalne istražne komisije Koruške u rasvjetljavanju kriminalnih radnji u Hipo Alpe Adria grupi, koji naredne sedmice dolazi u Hrvatsku, a potom i u BiH.

Holub će u Hrvatskoj sljedeće sedmice ispitivati svjedoke oko kriminalnih radnji u Hipo banci Hrvatske, a u BiH bi trebao doći 25. ili 26. septembra, pišu "Nezavisne novine" u subotnjem izdanju.

Ivan Jakovčić, istarski župan i jedan od onih koji se spominje u kontekstu uzimanja Hipo-kredita, zatražio je od hrvatskog državnog tužilaštva i ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka da mu omoguće kontakt sa Holubom, navodeći da želi da prekine "blaćenje njegovog imena i Istarskog demokratskog sabora", partije koju vodi.

Internacionalni ekonomski magazin "Ekonomist" u današnjem tekstu o Hipo grupi, pod nazivom "Austrijska banka u centru rastućeg skandala" navodi da "sve izgleda kao scenario iz filma o Džejms Bondu".

"Na jednoj strani imate balkanske revolveraše, dilere droge, tajkune i političare. Na drugoj strani austrijske desničare naklonjene Adolfu Hitleru. A na trećoj strani su austrijski bankari koji su kroz Austriju, Holandiju i Lihtenštajn usmjeravali novac sa Balkana i nazad", piše list.

"Ekonomist" podsjeća da je banku vodio sada uhapšeni bivši šef Grupe Volfgang Kulterer, "koji ima naviku da izaziva skandale", i navodi da je Kultererov prijatelj bio hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je "neočekivano dao ostavku na funkciju premijera".

"Od tog trenutka ne prestaju spekulacije oko odnosa Sanadera sa Hipo bankom", piše list.

Ukupni gubici na nivou Hipo grupe u prošloj godini iznosili su 1,5 milijardi evra, a u istoj godini povučeno je oko milijardu evra depozita iz banke. Plan rekonstruisanja banke, koji je predstavila nova uprava, predviđa smanjenje cijele grupacije, povlačenje iz nekoliko zemalja, i ostanak banke u zemljama jugoistočne Evrope, među kojima je i BiH. Uprava planira da u dvogodišnjem periodu sanira smanjenu grupaciju i pripremi je za privatizaciju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE