• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hejman: Balkan odskočna daska za teroriste

Neki dijelovi Balkana mogli bi dugoročno da postanu odskočna daska za operacije terorista nalik na Al kaidine na starom kontinentu.

 Hejman: Balkan odskočna daska za teroriste Izvor: MONDO

Ovo je izjavio bivši britanski oficir i ekspert za bezbjednosna pitanja Čarls Hejman.

"Zbog toga lokalne snage bezbjednosti i vlasti, zajedno sa EU, treba da ulože ogroman napor na svim nivoima - političkom, ekonomskom, društvenom i naravno bezbjednosnom i vojnom - kako bi uvjerili građane da je u njihovom interesu da budu aktivni i kooperativni članovi društva koje povratno djeluje u interesu svih", rekao je Hejman.

On je za Radio Slobodna Evropa istakao da je vehabizam velika prijetnja za Evropu i da sve članice EU to uviđaju, ali da je pitanje da li se u ovom trenutku preduzimaju pravi koraci kako bi se blagovremeno spriječio ovaj problem.

"Smatram da mora mnogo više da se čini. Balkanu je svakako potrebna pomoć kako bi se iskorijenio terorizam. Ne samo finansijska, već i obuka bezbjednosnih snaga, slanje opreme. Takođe, Balkanu je potrebno i ohrabrenje kako bi uvidjeo da nije prepušten samom sebi, naprotiv, da ima podršku svih evropskih nacija", rekao je Hejman.

On je naveo da je terorizam poprimio više različitih formi, između ostalog, i zbog povećanih mogućnosti komunikacije, prije svega preko Interneta.

"Na taj način može da se izbjegne prismotra snaga bezbjednosti. To im omogućava da lako i brzo pošalju poruku širom svijeta. Terorističkim grupama ide u prilog publicitet jer se informacije o njihovim akcijama brzo prenose i tako utiču na društvo", rekao je Hejman.

On je rekao da je, nažalost, previše političara u svijetu koji ne shvataju kako treba da se bori protiv terorizma.

"Smatraju da to treba činiti isključivo oružanim putem. Međutim, osim akcija snaga bezbjednosti, istovremeno je nužno i djelovanje na političkom, ekonomskom i opšte-društvenom planu. Svi problemi treba da se rješavaju akcijom na različitim društvenim nivoima", rekao je Hejman.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE