• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži suspenziju postupka

Radovan Karadžić zatražio je suspenziju postupka koji se vodi protiv njega, prije nego što sljedeći svjedok Tužilaštva počne da svjedoči

 Karadžić traži suspenziju postupka Izvor: MONDO

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je da se suspenduje postupak, koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom, prije nego što sljedeći svjedok Tužilaštva počne da svjedoči, saopštio je danas predsjedavajući sudija O-Gon Kvon.

Pretresno vijeće pozvalo je Tužilaštvo da što prije odgovori na taj zahtjev, napominjući da "zahtjev optuženog treba hitno razmotriti".

Zasjedanje je jutros nakon kratke rasprave zatvoreno za javnost, kako bi se nastavilo saslušanje svjedoka KDZ088, koji od prošlog ponedjeljka svjedoči uz maksimalne mjere zaštite identiteta. Odbrana se protivi da svjedoci koji nisu bili i žrtve daju iskaze na zatvorenim sjednicama.

Sudija Kvon je saopštio da optuženi ima još dva sata za unakrsno ispitivanje.

Na listi svjedoka Tužilaštva za ovu sedmicu nalaze se svjedoci koji treba da govore o incidentima u Sarajevu - bivši upravnik državne bolnice u Sarajevu Bakir Nakaš, Alma Mulaosmanović-Čehajić, kanadski major i nekadašnji šef posmatrač UN u Sarajevu Frensis Roj Tomas, Alen Gičević i balističar Mirza Sabljica.

Optužnica tereti Karadžića u dvije tačke za genocid u Srebrenici i još sedam opština BiH, a u devet tačaka za progon, istrebljivanje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Suđenje je nedavno bilo obustavljeno da dvije sedmice, kako bi odbrana pregledala "Mladićeve trake", odnosno audio i video materijal zaplijenjen u kući supruge generala Ratka Mladića u Beogradu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE