• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Srbi u BiH nikad neće priznati Kosovo

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović izjavio je da RS i srpski predstavnici u institucijama BiH nikada neće pristati da ta zemlja prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

 Radmanović: Srbi u BiH nikad neće priznati Kosovo  Izvor: MONDO

On je dodao da je međunarodni presedan u vezi sa Kosovom osnažio volju Srba za izdvajanje Srpske iz BiH.

On je za beogradske "Večernje novosti" naglasio da je podrška velikih svjetskih sila nezavisnosti Kosova stvorila mnogobrojne probleme u BiH, regionu i svijetu.

"Razumijem zašto je Srbija usaglasila Rezoluciju o Kosovu sa EU. Vlast u Srbiji ima legalno i legitimno pravo da određuje spoljnu politiku zemlje. Za Srbiju Kosovo nije nezavisno, tako razmišljamo svi u RS, a takav je i naš stav u institucijama BiH", poručio je Radmanović.

Govoreći o tome da do posljednjeg trenutka nije znao stav BiH o Rezoluciji Srbije, Radmanović je rekao da su za probleme u spoljnoj politici BiH odgovorni Haris Silajdžić i Ivo Komšić, jer su odbili njegov prijedlog da se podrži Srbija, ističući da čak nisu željeli ni da se razmatra ovo pitanje, čime su prekršili Ustav.

On je istakao da ne može da se desi da BiH, bez saglasnosti RS, prizna nezavisnost Kosova, te da će i dalje da zastupa ovakav stav u Predsjedništvu BiH, sve dok je to stav Srbije.

Prema njegovim riječima, poslije mišljenja Međunarodnog suda pravde i stava velikih sila o Kosovu, niko ne može da ospori pravo RS da se izdvoji iz BiH. "Čak 90 odsto Srba i Hrvata ne žele da žive u ovakvoj BiH. Taj stav je uzrokovan bošnjačkom željom za stvaranjem centralizovane zemlje. Nasrtaji na RS jačaju tendencije za njenim osamostaljenjem", poručio je Radmanović.

On je rekao da Sarajevo hoće da sarađuje sa Beogradom samo uz posredstvo Turske, što nije dobro kada je riječ o dobrosusjedskim odnosima, navodeći da iako se predsjednik Srbije Boris Tadić uporno zalaže za dobrosusjedske odnose u regionu, u Sarajevu i dalje nema pouzdanog partnera.

Radmanović smatra da BiH može opstati samo kao zajednica ravnopravnih entiteta i konstitutivnih naroda.

"Potpuno je jasan status RS. Ako se nastave pritisci na Srpsku, to će sve više dovoditi do podjela u zemlji. Osim toga, u sadašnjnoj situaciji RS, zbog neuređenosti BiH, gubi na stotine miliona maraka. Sve to dodatno pojačava težnje za samostalnost RS", naveo je Radmanović .

On je poručio da bez saglasnosti Srpske nema ustavnih promjena. "Međunarodna zajednica tu nema nikakve nadležnosti. Pritisci nisu potrebni. Treba nam samo dogovor koji je očigledno teško postići sa Sarajevom, jer ne odustaje od svog cilja - unitarne BiH", zaključio je Radmanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE