• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić i Kubiš: Srbija u EU, Kosovo u Srbiji

"Želeli bismo da sa Srbijom potpišemo S S P što pre, ako je moguće već danas", rekao je slovački ministar.

 Jeremić i Kubiš: Srbija u EU, Kosovo u Srbiji Izvor: MONDO

Ministri spoljnih poslova Srbije i Slovačke Vuk Jeremić i Jan Kubiš složili su se u Beogradu da bi Srbija trebalo što pre da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da to nikako ne znači odricanje od borbe za očuvanje teritorijanog integriteta i suvereniteta Srbije.

"Podržavamo Srbiju kao buduću članicu EU. Želeli bismo da sa Srbijom potpišemo S S P što pre, ako je moguće već danas", rekao je Kubiš na zajedničkoj konferenciji za novinare, ističući da njegova zemlja ostaje odlučna u nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Pozicija moje zemlje u vazi sa proglašenjem i priznavanjem nezavisnosti Kosova nije se promenila", naglasio je on.

Šef slovačke diplomatije je rekao da je "jasan stav" svih država članica EU, čak i onih koje u ovom trenutku oklevaju u vezi sa potpisivanjem SSP, da vide Srbiju kao budućeg partnera u okviru Unije, ali pod uslovom da narod Srbije demokratski izrazi želju za tim.

Jeremić je naglasio da potpisivanje S S P, koji je trenutno "ključni" tehnički korak ka članstvu u EU, "apsolutno ne znači odustajanje Srbije od prvog prioriteta državne politike, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje". "Srbija će nastaviti da se protivi jednostranoj nezavisnosti Kosova i Metohije i nikada i ni pod kojim okolnostima neće odustati od očuvanja svoje teritorijalne celovitosti", dodao je on.

Jeremić je istakao da je najbolji način za očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije upravo potpisivanje SSP i dodao da evropski put Srbije ne podrazumeva odustajanje od principijalnog stava u vezi sa ovim pitanjem.

Srpski ministar je dodao da potpisivanje SSP predstavlja "tehnički korak", a da je odluka u vezi sa članstvom u EU koju će građani Srbije doneti na izborima 11. maja politička.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE