• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moratinos: Nadamo se da ćemo Srbiji otvoriti vrata EU

Španska vlada najavila je da će pokušati da neutrališe otpor koji neke zemlje članice EU imaju prema potpisivanju SSP EU sa Srbijom.

 Moratinos: Nadamo se da ćemo Srbiji otvoriti vrata EU Izvor: MONDO

"Razgovarali smo sa zemljama koje iskazuju otpor prema potpisivanju" Sporazuma, "pre svega sa Holandijom", izjavio je šef španske diplomatije Miguel Anhel Moratinos u Madridu na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

"Nadamo se da ćemo otvoriti vrata Srbiji jer je Sporazum prvi korak koji bi toj zemlji pomogao da postane članica evropske porodice. Nadamo se da ćemo postići konsezus do kraja meseca", rekao je španski ministar.

"Parlamentarni izbori (11. maja u Srbiji) biće referendum o opredeljenosti ka Evropskoj uniji. Činjenica da nismo priznali Kosovo ne sprečava nas da se učlanimo u Evropsku uniju", rekao je Jeremić.

"Ako narod kaže 'ne' to će značiti izolaciju i ozbiljnu destabilizaciju Srbije i zapadnog Balkana", kazao je srpski ministar. On je naglasio da iako je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju važan korak, on je pre svega tehničke i birokratske prirode, ali da su rezultati izbora ključni za dalju sudbinu zemlje.

Belgija i Holandija se protive potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom sve dok Beograd ne bude "u potpunosti sarađivao sa Tribunalom u Hagu.

Suočena sa separatističkim pokretima u Baskiji i Kataloniji, Španija se protivi priznavanju nezavisnosti Kosova tvrdeći da je to suprotno međunarodnom pravu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE