• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Poslovnik ne može urediti odnose u parlamentu ako ga poslanici ne poštuju"

Autor SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da nijedan poslovnik o radu parlamenta ne može da uredi odnose, ako poslanici ne žele da ga primjenjuju i poštuju, te da je upravo to nepoštovanje karakteristika ovog saziva parlamenta Srpske.

 Nedeljko Čubrilović o radu NSRS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Čubrilović je istakao da za nekoliko narodnih poslanika nije siguran ni da su pročitali Poslovnik i ne znaju šta šta je osnovna obaveza narodnog poslanika.

"Ipak, i pored svih problema koje smo imali, mi smo sve sjednice odradili onako kako je bilo predviđeno dnevnim redom, svaka tačka je dobila svoj epilog onako kako je skupštinska većina to odlučila, a nema veće demokratije od toga da demokratska većina odluči o svakoj tački, bez obzira koliko opozicija imala primjedbi", rekao je Čubrilović za RTRS.

Možda će vas zanimati

Čubrilović je naglasio da opozicija i treba da bude korektivni faktor i ukazuje na neke stvari, ali da ne može presudno da utiče na donošenje odluka.

Čubrilović je rekao da je cilj izmjene poslovnika, koji će biti predložen na narednoj sjednici, da se postigne veća efikasnost u radu Narodne skupštine, a i da se ljudi prisile da se drže određene teme.

"Prijedlogom novog poslovnika nikome nije oduzeto pravo koje su već imali, nastojaće se samo da to bude efikasnije, da manje vremena gubimo, da ne ulazimo u jalove replike i povrede poslovnika koje su znale da traju satima", istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, gotovo svaki saziv Narodne skupštine donosio je novi poslovnik.

"Mi smo u septembru prošle godine sve klubove poslanika obavijestili da želimo njihove primjedbe na poslovnik i da nam u pisanoj ili drugoj formi dostave te primjedbe. Većina je to i učinila i veliki dio prijedloga je uvažen", napomenuo je Čubrilovi.

On je dodao da postoji i mogućnost amandmanskog djelovanja, te da je siguran da će završetkom naredne sjednice Narodna skupština imati novi poslovnik o radu.

Govoreći o zahtjevu SDS-a za njegovim razrješenjem zbog uvođenja vanrednog stanja, Čubrilović je rekao da je zahtjev legitiman i da svaki poslanik ima pravo na to, ali da je vanredno stanje uvedeno na ustavan način.

"Zasjedala je Narodna skupština i dvotrećinskom većinom izglasala uvođenje vanrednog stanja. Sve odluke donesene za vrijeme vanrednog stanja su ustavne i zakonite", poručio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je naglasio da je vanredno stanje uvedeno zbog građana i javnog zdravlja, te da je vanredno stanje najmanje trebalo predsjedniku Republike, koji je morao da na sebe primi toliku odgovornost.

"U svoj ovoj situaciji nigdje nije prekršen nijedan zakon, a pogotovo ne Ustav Republike Srpske", rekao je Čubrilović.

Govoreći o odluci Centrale izborne komisije (CIK) BiH da odgodi izbore, Čubrilović je naveo da je to bila nezakonita odluka, te da bi najgori scenario bio da se Ustavni sud BiH u ovom slučaju proglasi nenadležnim.

"Očekujem da vlast u Srpskoj zabilježi ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima. Sve stranke iz Republike Srpske su spremne za oktobar i izbore bi trebalo vratiti na datum koji je zakonom definisan. Pogotovo je za to spreman SNSD, kao jedina politička organizacija koja ima kompletnu infrastrukturu za izbore kada god da se dese“, smatra Čubrilović.

Čubrilović je rekao da je planirano da se naredna sjednica Narodne skupštine, zakazana za 16. jun, održi u prostorijama Narodne skupštine, te da se za to stvaraju određene tehničke mogućnosti. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE