• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeri: Riker vrlo brzo odlazi sa mesta šefa UNMIK

O svojoj odluci da se povuče sa mesta šefa UNMIK-a, riker već obavestio Ban Ki Muna i vladu Nemačke, tvrdi list "Zeri".

 Zeri: Riker vrlo brzo odlazi sa mesta šefa UNMIK Izvor: MONDO

Šef UNMIK-a Joahim Riker namerava da vrlo brzo napusti tu funkciju i o tome je već obavestio generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i vladu Nemačke, piše dnevnik "Zeri" u petak.

Tokom poslednje posete Ujedinjenim nacijama prošle nedelje sam Riker je odbacio najave da će se povući sa mesta šefa UNMIK-a.

Zapadnoevropski diplomatski izvori međutim, preneli su prištinskom dnevniku da je Riker vladu Nemačke obavestio da namerava da što je pre moguće ode sa funkcije šefa UNMIK-a, pa je u tom smislu iskoristio i poslednji boravak u Njujorku da o tome informiše i čelnike UN.

Pozivajući se na iste izvore dnevnik ističe da je nekoliko razloga zbog kojih Riker više ne želi da ostane na čelu međunarodne adminstracije na Kosovu.

Prvo, posle događaja od 17. marta ugled šefa UNMIK-a je opao, posebno nakon što je obelodanjen i u javnosti sukob njegovog zamenika Larija Rosina i regionalnog admnistratora UNMIK-a u Mitrovici, Džeralda Galučija.

Iako tokom ovih događaja nije bio na Kosovu, Riker je držao stranu Rosinu, što nije uticalo na stav sedišta UN, koje nije prihvatilo ponuđenu ostavku Galučija.

Drugi razlog su poverljivi razgovori kancelarije UNMIK-a u Beogradu sa predstavnicima vlade Srbije kada je Riker još jednom ostavljen po strani, iako je kancelarija UNMIK-a u Beogradu pod njegovom nadležnošću.

Po svemu sudeći piše list, najveći problem za Rikera međutim, predstavlja slaba koordinacija između UN i EU oko dolaska misije EU i EULEX-a na Kosovo nakon proglašavanja nezavisnosti.

Prištinski list zaključuje da su svi ti razlozi po svemu sudeći, naterali šefa UNMIK-a da zatraži da ode sa te funkacije.

Joahim Riker je šesti šef UNMIK-a od uspostavljanja međunarodne administracije na Kosovu. Pre njega ovu su funkciju obavljali Bernard Kušner, Hans Hakerup, Hari Holker, Mihajl Štajner i Soren Jesen Petersen.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE