• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić: Holandija nema prava da uslovljava Srbiju

Priznanjem Kosova Holandija prekršila međunarodno pravo - pa nema prava da uslovljava Srbiju.

 Samardžić: Holandija nema prava da uslovljava Srbiju Izvor: MONDO

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da je Holandija grubo prekršila međunarodno pravo kada je priznala nezavisnost Kosova i da nema prava da uslovljava Srbiju oko potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Samardžić je u izjavi dostavljenoj agencijama ocenio da šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen "treba da vodi računa da je njegova zemlja grubo prekršila Povelju UN, Rezoluciju 1244 i parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kada je protivpravno priznala postojanje Kosova kao prve NATO države".

"Zbog toga Holandija nema ni najmanje pravo da postavlja bilo kakve uslove Srbiji oko potpisivanja SSP, već Srbija zahteva od Holandije da poštuje međunarodno pravo i legitimne državne granice Srbije, koje su zagarantovane Završnih halsinškim aktom, i koje danas priznaje više od 150 država", naveo je ministar.

Veoma je važno da Holandija uvažava realnost i da sagleda svoje pravo mesto i svoje obaveze u međunarodnim odnosima, naveo je Samardžić.

Holandski šef diplomatije juče je pred Komitetom holandskog parlamenta, uoči sastanka ministara inostranih poslova EU idućeg utorka u Luksemburgu, rekao da je Holandija spremna da dozvoli Evropskoj uniji da izađe u susret Srbiji uoči izbora 11. maja, ali insistira na tome da Beograd mora izručiti Hagu optužene za ratne zločine.

"Vreme je da se među srpskim biračima izgradi poverenje u Evropu", rekao je Ferhagen i dodao da Holandija ostaje pri stavu da EU ne potpiše SSP sa Srbijom zbog nesaradnje sa Hagom.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE