• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priznanje Kosova (nije) uslov Srbiji za EU

Evropski komesar za proširenje Oli Ren indirektno je u intervjuu "Politici" potvrdio da je priznanje Kosova uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

 Priznanje Kosova (nije) uslov Srbiji za EU Izvor: MONDO

Na pitanje da li je moguće da Srbija uđe u EU bez prethodnog priznanja nezavisnosti Kosova, Ren je kazao da "sve potencijalne zemlje članice moraju da poštuju dobrosusedske odnose".

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica odbacio je zahtev Olija Rena da Srbija uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom jer bi to značilo priznavanje nezavisne albanske države.

Koštunica je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta ocenio da je Ren u intervjuu "Politici" pojasnio da se zauzima da EU potpiše sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da je obaveza Srbije da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom.

"Pošto je evropski komesar otvoreno saopštio stav EU, moraćemo i mi isto tako otvoreno da saopštimo da najodlučnije odbacujemo Renov zahtev da Srbija sama sa sobom, odnosno sa delom svoje teritorije, uspostavlja dobrosusedske odnose", naveo je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, obaveza uspostavljanja dobrosusedskih odnosa doslovno znači da Srbija prizna postojanje nezavisne albanske države na svojoj teritoriji: "Po svemu sudeći, Oli Ren ne razume da se to nikada neće desiti i da Srbija nikada neće potpisati da preuzima takvu obavezu. Nismo do sada videli da se od još neke države traži da uspostavi dobrosusedske odnose sa delom svoje teritorije."

Koštunica je dodao da je odgovor na to da Srbija ne trguje svojom teritorijom i da "i pre, i posle ovih, i svih narednih izbora Kosovo ostaje sastavni i neotuđivi deo Srbije": "Ko god iz Srbije hoće da potpiše Renov zahtev za razbijanje naše države, to može da učini samo u svoje ime, a nikad u ime Srbije. Dobro je da smo čuli stav EU preko Rena, kao što je dobro i da oni čuju naš odgovor kako bi mogli bolje da sagledaju realnost."

Po rečima Olija Rena, EU je "da bi pokazala da je ozbiljna, u nameri da podrži Srbiju na evropskom putu" već najavila da će odmah pripremiti 'mapu puta' vizne liberalizacije za Srbije, kako bi srpskim građanima bilo omogućeno da slobodno, bez viza, putuju u EU.

"Mi već imamo sveobuhvatnu saradnju sa Srbijom. Sada treba da je postavimo na sledeći nivo. Zbog toga je važno preduzeti korake u pogledu SSP i bezviznog režima putovanja. Srbija treba da pripremi biometrijske pasoše za građane i da modernizuje granične prelaze", rekao je evropski komesar.

"Nije tačno da za Srbiju važe drugačija pravila za prijem u članstvo EU", rekao je Ren i dodao da je Beograd "napravio krupne korake u saradnji sa Hagom, u kojem se našlo 42 građanina Srbije, ali da predstoji dovršavanje tog procesa".

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE