• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Neophodno da Karla del Ponte svedoči

"Neophodno je da ona svedoči jer je ona iznela tvrdnje od trgovini ljudskim organima osam godina nakon što se to dogodilo", rekao je Ljajić za B92.

 Ljajić: Neophodno da Karla del Ponte svedoči Izvor: MONDO

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je neophodno da Karla del Ponte svedoči pred istražnim organima Srbije povodom navoda o trgovini organima otetih Srba na Kosovu i u Albaniji.

"Neophodno je da ona svedoči u ovom postupku jer je ona iznela tvrdnje o trgovini ljudskim organima osam godina nakon što se to dogodilo. Neuverljive su njene ocene i tvrdnje da nije imala mandat da vrši istragu na teritoriji Albanije i Kosova", rekao je Ljajić televiziji B92.

Ljajić je dodao da Srbija očekuje da Karla del Ponte, koja je ambasadorka Švajcarske u Argentini, svedoči i "iznese sve što ima vezano za taj stravični zločin".

Ljajić, koji je nedavno boravio u Strazburu, rekao je da će Savet Evrope u kratkom roku odrediti izvestioce koji podneti izveštaj o slučaju trgovine organima otetih Srba.

Predsednik Nacionalnog saveta rekao je da je od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i glavnog tužioca tribunala Serža Bramerca tražio da bude doveden do kraja proces protiv jednog od vođa OVK Ramuša Haradinaja, koji je oslobođen pred Haškim tribunalom.

"Od Ban Ki Muna smo tražili da se preispita dosadašnji rad UNMIK-a na Kosovu. Smatramo da je UNMIK opstruirao proces protiv Haradinaja i da ga je direktno podržao zahtevom da se privremeno pusti i da se brani sa slobode i nije dostavio odgovarajuće dokaze, a nije omogućio svedocima da svedoče. Naprotiv, učinili su sve da Haradinaj bude pušten na slobodu", rekao je Ljajić.

Povodom navoda Bramerca u intervjuu pariskom Mondu da su mu srpski zvaničnici poručili da traganje sa osumnjičenim ratnim zločincima nije njihov najviši prioritet, Ljajić je istakao da ta "konstatacija ne stoji".

Ljajić je dodao da je "nerealno očekivati" da do kraja izbornog procesa bilo koji optuženik bude izručen Tribunalu, ali da će, ako demokratske snage pobede na izborima 11. maja, ta obaveza Srbije biti ispunjena.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE