• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što prije formirati vlast

Delegacije SDP-a BiH i HDZ BiH usaglasile su danas u Sarajevu da je neophodno što prije formirati vlast u BiH.

 Što prije formirati vlast Izvor: MONDO

A da bi se to desilo, oni koji je čine moraju dogovoriti osnovna načela kako bi se što prije uhvatili u koštac sa svim socijalnim i ekonomskim pitanjima, ali i promjenama Ustava BiH.

Predsjednici SDP BiH i HDZ BiH Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović ocijenili su da je današnji susret bio prilika za inventuru stavova ovih stranaka.

Lider HDZ BiH istakao je nakon sastanka da su dvije stranke saglasne da je neophodno obezbijediti punu ustavnu ravnopravnost svih naroda koji žive u BiH.

"Što se tiče Ustava, naš stav je isti i zagovaramo ga već punih šest godina u identičnoj formi, jer želimo ustavnu jednakost i dali smo prijedlog organizacije", rekao je Čović.

Čović i Lagumdžija su konstatovali da dvije stranke ne dijele stavove kada je riječ o funkciji predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

HDZ BiH smatra da, prema nepisanom pravilu, ta funkcija pripada njima, dok SDP smatra da suprotno, jer je, kako je rekao Lagumdžija, SDP i hrvatska stranka.

"Na pitanje da li ste napravili koaliciju odgovor je ne. Mi smo u fazi razgovora, a da bi mogli pregovarati potrebno je neke stvari ustavnopravne i programske prirode staviti na papir", rekao je Lagumdžija.

On je istakao da SDP neće pristati da bude dio nacionalne koalicije "dva plus dva plus dva", kao i crtanje novih karata na etničkom principu koje odvlači od problema koje je moguće rještiti u ovom trenutku.

"Mi još ne razgovaramo o ministrima, jer je prerano o tome govoriti. Nije odgovorno pričati o tome dok ne razjasnimo šta ćemo raditi", rekao je Lagumdžija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE