• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament BiH u novom sazivu

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su dali svečanu izjavu, nakon čega je sjednica prekinuta.

 Parlament BiH u novom sazivu Izvor: MONDO

Izbor rukovodstva doma i članova komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, kao tačke dnevnog reda konstitutivne sjednice koje su po Poslovniku ovog doma obavezne, biće razmatrane na njenom nastavku koji je zakazan za 22. decembar, do kada bi stranke trebalo da postignu dogovor o parlamentarnoj većini.

Dogovor o prekidu sjednice nakon polaganja zakletve postignut je na jutrošnjem sastanku članova Kolegijuma dosadašnjeg saziva Predstavničkog doma sa predstavnicima stranaka zastupljenih u novom sazivu.

Konstitutivnom sjednicom, prema Poslovniku Predstavničkog doma, predsjedavao je najstariji poslanik, a to je u novom sazivu Adnan Bašić iz Saveza za bolju budućnost, koji će se na čelu ovog doma biti do izbora njegovog rukovodstva.

On je istakao da je ovo prvi put da sjednicom predsjedava invalidno lice, pošto je Bašić slijep, zbog čega mu je u vođenju sjednice pomagala sekretar Predstavničkog doma Branka Todorović.

Bašić je pozdravio brojne goste i izabranim poslanicima poželio uspješan rad.

Uz predstavnike institucija BiH, konstitutivnoj sjednici prisustvovali su visoki predstavnik Valentin Incko, brojni ambasadori te predstavnici međunarodnih organizacija.

Predstavnički dom čine 42 poslanika, 14 iz Republike Srpske i 28 iz Federacije BiH.

U novom četvorogodišnjem sazivu Predstavničkog doma najviše poslanika, po osam, imaće SNSD i SDP.

U ime SNDS-a u poslaničkim klupama sjediće Slavko Jovičić, Drago Kalabić, Dušanka Majkić, Milica Marković, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Boško Tomić i Milorad Živković.

SDS ima četiri poslanika, a to su Darko Babalj, Borislav Bojić, Mladen Bosić i Aleksandra Pandurević, dok će DNS u Predstavničkom domu zastupati Petar Kunić, a PDP Vesna Krstović-Spremo.

Poslanici SDP-a su Denis Bećirević, Mirza Kušljugić, Zlatko Lagumdžija, Hamdija Lipovača, Saša Magazinović, Danijela Martinović, Mirsad Mešić i Nermina Zaimović-Uzunović.

SDA će predstavljati sedam poslanika - Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Zijad Jagodić, Šemsudin Mehmedović, Asim Sarajlić, Salko Sokolović i Senad Šepić, a Savez za bolju budućnost BiH četiri poslanika - Adnan Bašić, Ismeta Dervoz, Mirsad Đugum i Emir Kabil.

U novi saziv izabrana su i trojica poslanika HDZ BiH - Dragan Čović, Mato Franjičević i Niko Lozančić te dvojica ispred koalicije HDZ 1990 – HSPBiH - Zvonko Jurišić i Božo Ljubić.

Dvoje poslanika ima i Stranka za BiH – Beriza Belkića i Azru Hadžiahmetović, DNZBiH će predstavljati Nermin Purić, a Narodnu stranku Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE