• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan osoba sa invaliditetom

Gotovo dvije trećine od ukupnog broja odraslih osoba sa invaliditetom u BiH živi blizu ili ispod granice siromaštva.

 Dan osoba sa invaliditetom  Izvor: MONDO

Procjenjuje se da je u BiH skoro 10 odsto stanovnika sa invaliditetom, a 30 posto posredno ili neposredno pogođeno posljedicama invalidnosti.

Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom,  na Trgu Krajine u Banjaluci održan je protestni skup grupe osoba sa invaliditetom pod nazivom "Za prava invalida", zbog teškog materijalnog položaja u Republici Srpskoj.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se obilježava od 1992. godine kada je Glavna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se pozivaju sve zemlje na obilježavanje toga datuma s ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvuju u društvenom životu.

Obilježavanje ovog dana ima za cilj da podigne svijest o dobrobiti koja proizilazi iz uključenosti osoba sa invaliditetom u sve aspekte života.

To je dan kada govore o svojim potrebama, pravima i sposobnostima. Ukoliko želite da im pružite podršku organizujte i vi nešto u vašoj zajednici kako bi predrasude koje ima većina stanovništva nestale.

Humanitarna organizacija „Partner“ iz Banja Luke je održala okrugli sto na temu provođenja inkluzivnog obrazovanja. Učesnici su imali priliku saznati nešto više o osobama sa posebnim potrebama, naučili su kako to prići osobi sa invaliditetom i imali su priliku osjetiti kako je to biti u kolicima, biti slijep ili nijem.

Oko 10 odsto svjetske populacije, ili 650 miliona ljudi, živi sa invaliditetom. Ljudi često nisu svjesni velikog broja osoba koje žive s invaliditetom širom svijeta i izazova sa kojima se suočavaju.

Srbija ovaj Međunarodni dan dočekuje a da još nema preciznu bazu podataka o tome koliko osoba sa invaliditetom živi u zemlji.

Statistika pokazuje da u Crnoj Gori ima oko 60 hiljada osoba sa invaliditetom.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj oko 510.000 ili 11 odsto stanovništva živi s nekim oblikom invaliditeta. U Hrvatskoj je na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja potrebe tih osoba vidi kao pitanje njihovih temeljnih ljudskih prava. Konvencija također poziva i na "zaokret gledišta". (MONDO,foto: Nezavisne)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE