• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjedništvo postiglo cilj - podstakli put BiH ka EU

Autor SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da su članovi Predsjedništva BiH na dašnjem sastaku u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom postigli ono što su željeli, a to je da se podstakne put BiH ka EU.

 Predsjedništvo postiglo cilj - podstakli put BiH ka EU Izvor: Predsjedništvo BiH

"Najvažnije sa sastanka je da će odnos institucija EU i BiH biti kontinuiran i stalan. Na nama je da ispunimo obaveza svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali imaćemo snažnu podršku institucija EU", rekao je Džaferović novinarima nakon sastanka.

On kaže da treba što prije uvjeriti institucije EU da se predano radi na rješavanju prioriteta, jer će BiH tim prije dobiti kandidatski status, prenosi N1.

"Uradili smo neke stvari u proteklih pet-šest mjeseci i to je jasno detektovano u izvještaju Evropske komisije. Ako budemo tako radili u narednom periodu, onda je sasvim realno da ćemo se pokazati kao kredibilan partner i onda ćemo dobiti kandidatski status iduće godine. To su nam rekli na svim sastancima", dodao je Džaferović.

On je naveo da će BiH imati podršku od EU i kada je u pitanju rješavanje migrantske i kovid krize, ali i regionalne incijative, koje treba da budu korak ka članstvu svih zemalja zapadnog Balkana ka EU i neće biti zamjena za evropski put.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao da su zvaničnici EU u današnjim razgovorima sa članovima Predsjedištva BiH ispoljili vrlo korektan stav, sa dobrom željom i namjerom da se BiH pogura na putu ka EU.

"Najveći dio posla je na nama, ima dosta stvari koje moramo mijenjati. Neke će se moći uraditi u relativno kratkom roku, ali za neke će trebati više vremena pa i drugačije političke okolnosti", rekao je Komšić.

On je naveo da sve one tačke koje zadiru u izmjenu Ustava BiH nisu stvar samo administrativnih poteza, već pitanja koja duboko zadiru u političke, društvene i etničke odnose u BiH.

"Ljudi iz Brisela apeluju na nas da budemo razumni i iskoristimo prilike koje nam se pružaju. Kao Predsjedništvo smo rekli da smo i mi spremni na takav način postupati u određenim pitanjima vodeći računa koja je ustavna moć i uloga Predsjedništva u političkom sistemu BiH", rekao je Komšić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE