• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvoz starijih vozila tek iduće godine

Rok za početak postupka homologacije vozila ponovo će biti prolongiran, tako da će građani BiH tek polovinom iduće godine moći kupovati starija vozila.

 Uvoz starijih vozila tek iduće godine Izvor: MONDO

Predviđeni rok za uspostavu homologacije bio je 4. decembar ove godine, ali s obzirom na to da Savjet ministara BiH na sjednici u petak nije razmatrao ukidanje trenutne odluke koja zabranjuje uvoz vozila starijih od sedam godina, do daljeg ostaje da građani BiH mogu uvesti samo vozilo koje je proizvedeno poslije 2004. godine, prenose "Nezavisne novine".

Naime, homologacija je sistem provjere i usklađenosti vozila s evropskim ekološkim i bezbjednosnim standardima, a jedino ograničenje predviđeno Pravilnikom o homologaciji biće da vozilo posjeduje euro 3 motor.

Gotovo svi uključeni u ovaj projekt ne znaju kada bi moglo doći do konačnog ukidanja Odluke o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina, koja je donesena prije deset godina, a čije ukidanje je preduslov za mogućnost uvoza vozila s euro 3 motorom u BiH.

Nezvanično saznajemo da bi prva vozila starija od sedam godina mogla ući i biti ocarinjena u BiH tek polovinom iduće godine, jer toliko će biti potrebno da Savjet ministara poništi odluku koja je sada na snazi, a čije poništavanje je preduslov za uvoz vozila s euro 3 motorom.

Međutim, u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da je odluka o ukidanju Odluke o uvozu vozila starijih od sedam godina skoro spremna, te da će se naći na nekoj od sljedećih sjednica Savjeta ministara.

"Ostalo je još samo da se srede stvari u vezi s pneumaticima i ukidanje odluke može biti stavljeno pred Savjet ministara BiH", rekao je Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i dodao da se nada da će to biti već na sljedećoj sjednici.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da bi upravo pneumatici mogli biti problem jer samim ukidanjem postojeće odluke bio bi dozvoljen uvoz polovnih guma za auta, što ne dozvoljavaju entitetska ministarstva ekologije.

Mekić nije želio otkrivati detalje, ali je rekao da je ostalo da se u vezi s pneumaticima konsultuju s entitetskim ministarstvima ekologije.

Podsjećanja radi, poslije pompeznih najava o mogućnosti uvoza vozila starijih od sedam godina i nekoliko održanih pres-konferencija na kojima je najavljivano da homologacija počinje 1. pa 15. novembra, a zatim i 4. decembra, nedavno se oglasila i Uprava za indirektno oporezivanje, koja je upozorila nadležne da s postojećim odlukama ne mogu ocariniti vozilo starije od sedam godina jer bi tako prekršili zakon.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE