• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvorovi pod vodom,počela evakuacija

Više od 1 000 kuća u bijeljinskoj mjesnoj zajednici Dvorovi je potopljeno i u toku je evakuacija stanovništva, javio je dopisnik Srne.

 Dvorovi pod vodom,počela evakuacija Izvor: MONDO

Voda i dalje neprestano nadolazi, a bujica ide pored magistralnog puta Bijeljina - Rača.

"Na terenu su ekipe Civilne zaštite, policije, vojnici, bageri, kamioni. Stanovništvo se evakuiše koliko može. Situacija je dramatična, ljudi su na ulicama i sve je neizvjesno. Iz minuta u minut se stanje mijenja, preduzimaju se mjere koje su u našoj moći, ali u ovakvoj katastrofalnoj situaciji i mjere su nam ograničene", rekao je novinarima šef Odsjeka bijeljinske Civilne zaštite Drago Ristić.

On je naveo da je potopljena i Banja Dvorovi, gdje je u toku evakuacija više desetina porodica.

"U proteklom periodu tu je smješteno stanovništvo iz ranije poplavljenih područja, ali sada su i oni ugroženi i moraće biti izmješteni iz hotela. Vidjećemo gdje ćemo ih izmjestiti, možda u kasarnu u Bijeljini", rekao je Ristić.

On je naglasio da je stanje teško i zabrinjavajuće, a najkritičnije je trenutno u Mjesnoj zajednici Dvorovi, odakle vodeni talas ide dalje ka Krivoj bari i Dazdarevu.

Trenutno Drina ide prema Batkoviću, ka ušću rijeke Save, a uzrok ove velike bujice u Dvorovima je izuzetno visok vodostaj rijeke Save koja je u protekla 24 časa porasla za više od 70 centimetara. Nivo rijeke Save izmjeren u Rači iznosi 783 centimetra.

"Mi smo od jutros ovdje i stanovništvo smo na vrijeme upozorili, ali voda brzo napreduje, prijeti opasnost od zaraze, jer se izlivaju fekalije. U svakom slučaju nakon povlačenja vode vršići se dezinfekcija cjelokupnog zaplavljenog područja", rekao je Ristić.

U Republici Srpskoj poplavljeno je oko 2 400 objekata, dok je evakuisano ukupno oko 3 000 osoba, od čega oko 2 000 sa najugroženijih područja koja se nalaze na teritoriji opštine Bijeljina, podaci su Republičke uprave civilne zaštite.

Tim za koordinaciju Vlade Srpske za praćenje stanja u poplavljenim opštinama omogućio je da evakuisano stanovništvo bude smješteno u kasarni "Stepa Stepanović" u Bijeljini i drugim objektima, a dat je i nalog da se obezbijede pokretne kuhinje kako bi se evakuisanom stanovništvu omogućio topli obrok.

U Tim za koordinaciju Vlade RS uključeni su i direktor preduzeća "Šume RS" i Zavoda za zaštitu zdravlja RS, jer je neophodno hitno obezbijediti dovoljne količine ogrevnog drveta i vršiti kontrolu zdravlja stanovništva na ugroženim područjima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE