• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS poplavljeno 2.400 objekata

U Republici Srpskoj poplavljeno je oko 2 400 objekata, dok je evakuisano ukupno oko 3 000 osoba.

 U RS poplavljeno 2.400 objekata Izvor: MONDO

Tim za koordinaciju Vlade Srpske za praćenje stanja u poplavljenim opštinama omogućio je da evakuisano stanovništvo bude smješteno u kasarni "Stepa Stepanović" u Bijeljini i drugim objektima, a dat je i nalog da se obezbijede pokretne kuhinje kako bi se evakuisanom stanovništvu omogućio topli obrok.

U Tim za koordinaciju Vlade RS uključeni su i direktor preduzeća "Šume RS" i Zavoda za zaštitu zdravlja RS, jer je neophodno hitno obezbijediti dovoljne količine ogrevnog drveta i vršiti kontrolu zdravlja stanovništva na ugroženim područjima.

Tim je na današnjem sastanku u Banjaluci konstatovao da je primjetno opadanje vodostaja u većini poplavljenih područja u RS, osim u opštini Bijeljina, gdje su pojedina naselja potpuno poplavljena, a stanovništvo evakuisano.

Konstatovano je da je, u skladu sa zaključkom Vlade RS, Direkcija za robne rezerve dostavila neophodne količine hrane i drugih potrepština evakuisanom stanovništvu.

Tim je predložio Vladi RS donošenje zaključka da se tri nove pumpe za ispumpavanje vode, koje su ranije oduzete i nalaze se pod nadzorom Direkcije za robne rezerve, hitno upute na područja gdje je neophodna njihova upotreba.

Takođe, dat je nalog da Republička uprava civilne zaštite, sve raspoložive pumpe za ispumpavanje vode uputi na poplavljena područja, posebno na najugroženija koja se nalaze na području opštine Bijeljina, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Tim je u stalnom praćenju stanja u poplavljenim opštinama, posredstvom organa i direktnim boravkom na terenu, a naredni sastanak će biti održan sutra u Administrativnom centru Vlade u Banjaluci sa početkom u 11.00 časova. Nakon sastanka predviđene su izjave za novinare u Pres centru Vlade RS.

INCKO OBIŠAO POPLAVLjENA PODRUČJA

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas prilikom obilaska poplavljenih naselja na području Višegrada da je međunarodna zajednica u prošlosti izdašno pomagala stanovnicima BiH, ali da ne postoji mogućnost da novčanim sredstvima pomogne onima kojima je imovina stradala u elementarnim nepogodama.

"Ne mogu ništa učiniti na tom planu, ali ću informisati neke ambasade u BiH sa stanjem koje sam vidio, pa ako je moguće da njihove zemlje upute pomoć", rekao je Incko.

On je dodao da je danas u Višegrad došao da izrazi solidarnost sa ljudima koji su pred naletom vodene stihije pretrpjeli veliku materijalnu štetu.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović ponovio je da su štete od poplave u ovoj opštini ogromne, ali je dodao da podatke ne može saopštiti dok komisije ne procjene vrijednost uništene imovine i objekata.

Predstavnik Evropskog pokreta u BiH Nikola Todorović rekao je da je pokret pomogao u organizaciji Inckove posjete poplavljenim područjima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE