• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Redefinisati zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je zbog zloupotreba koje se dešavaju u Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno redefinisati zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 Dodik: Redefinisati zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH Izvor: MONDO

"Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija. Oni su nametnuti od međunarodnog predstavnika i postali su mjesto političke egzekucije za mnoge ljude. Procesi protiv (Ante) Jelavića, (Mirka) Šarovića, (Mladena) Ivanića, (Dragana) Čovića, koji su bili pokrenuti iz političkih razloga, izgubljeni su i niko od tužilaca nije odgovarao", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije BiH.

Dodik je dodao da Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu da urušavaju dignitet BiH činjenicom da pokreću političke procese, koje po pravilu gube, te ponovio zahtjev da iz zakona bude izbrisan raniji član 13, a sada član 7.

On je istakao da su Sud i Tužilaštvo BiH pod upravom međunarodnog faktora, kojeg treba eliminisati iz bilo koje lokalne institucije.

"Predstavnik Ambasade SAD u BiH ima svoju kancelariju u Sudu i Tužilaštvu BiH i on je taj koji definiše ili daje saglasnost na to. Znam tačno ime. On daje saglasnost na optužnice i presude i to je nedopustivo", istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, tužilac ne može biti imenovan od otuđenog centra kakav je Visoki sudski i tužilački savjet, gdje su, kako je naveo, svi školski drugovi i kumovi.

Komentarišući ideju o formiranju vrhovnog suda u BiH, Dodik je istakao da to treba odmah odbiti čim to, kako je naveo, traži neki stranac.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE