• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burno u Predstavničkom domu PSBiH o Prijedlogu zakona o sokobu interesa

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koja je protekla u disonantnim tonovima i različitim stavovima predlagača iz opozicije i poslanika iz vladajućih stranaka.

 Burno u Predstavničkom domu PSBiH o Prijedlogu zakona o sokobu interesa Izvor: Fena/Almir Razić

Ustavnopravna komisija, sa 22 usvojena amandmana, podržala je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, a predlagači su poslanici Saša Magazinović (SDP), Damir Arnaut (Naša stranka) i Jasmin Emrić (A-SDA), u drugom čitanju.

Arnaut je podsjetio da je usvajanje novog zakona o sprečavanju sukoba interesa jedan od 14 prioriteta Evropske komisije i da je to neophodno za BiH u procesu dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u BiH.

On je svojom diskusijom osporio većinu amandmana SNSD-a i HDZ-a BiH upućenih na predloženi tekst zakona, ističući da je ovo obaveza BiH prema EU, a ne nikakvo dodvoravanje evropskim institucijama.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać prigovorila je Arnautu da uslov SNSD-a nije puko usvajanje predloženog zakona, nego približavanje legislative BiH evropskom zakonodavstvu koje je sprovodivo u praksi.

"Ovo nije taktički potez SNSD-a, nego želja za usvajanjem kvalitetnih zakona koji se mogu sprovesti u praksi u skladu sa Ustavom", rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, nesporna je potreba donošenja dobrog zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali, za sada, ključni nedostatak predloženog teksta jeste to što nije ispraćena raspodjela nadležnosti između različitih nivoa vlasti u BiH.

"Provjeru podataka, kao i istrage, treba da vrše i vrše policijske agencije u BiH, a predloženim zakonom predviđa se donošenje spornog pravilnika kojim bi bilo regulisano da ove poslove radi Komisija za sprečavanje sukoba interesa, što nije prihvatljivo", upozorila je Bursaćeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto smatra da Arnaut nije u pravu kada govori o radu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, pogotovo u slučaju /predsjednika HDZ-a/ Dragana Čovića, dodajući da su sve odluke ove komisije bile donesene jednoglasno, bez obzira o kome se radi ili o kakvim sankcijama je riječ.

Poslanik Jasmin Emrić /A-SDA/, bivši predsjedavajući pomenute komisije, smatra da parlament treba da uloži maksimalan napor kako bi došlo do usvajanja ovog važnog zakona, pri čemu treba ozbiljno razmotriti sve ponuđene amandmane, a posebno one koji se tiču nezavisnog rada, sjedišta i finansiranja Komisije i njene koordinacije sa nadležnom agencijom na nivou BiH.

Emrić je pozdravio napore dijela međunarodne zajednice u BiH, odnosno nekih stranih ambasadora koji su se ponudili da pomognu u izradi ovog zakona.

Šef kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović insistirao je da zakon o sprečavanju sukoba interesa treba donijeti konsenzusom, a ne da taj akt bude neki novi, nametnuti krivični zakon.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović dao je pauzu do 15.15 časova.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE