• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak četiri vodeće partije u Mostaru

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović dogovorili su se da se ove dvije partije, zajedno sa SDS-om i HDZ-om 1990 tokom decembra sastanu u Mostaru i razgovaraju o svim bitnim i aktuelnim pitanjima u BiH.

 Sastanak četiri vodeće partije u Mostaru Izvor: MONDO

Dodik i Čović su se saglasili da je potrebno što prije konstituisati vlast, poručivši da to sigurno neće biti avantura, te da bazični dejtonski princip podrazumijeva rotaciju predstavnika konsitutivnih naroda na važnim dužnostima.

Dodik je rekao da će SNDS glasati za hrvatskog kandidata na čelu Savjeta ministara BiH, navodeći da je logično i politički korektno da tu funkciju sada obavlja Hrvat.

"Smatram da je za funkcionisanje organa vlsti na nivou BiH važno upravo to da konsitutivni narodi budu adekvatno zastupljeni u vlasti. Zato prihvatamo realnost i činjenicu da je Srbin do sada bio predsjedavajući Savjeta ministara, prije toga Bošnjak i da je sasvim logično i politički korektno da sada bude Hrvat", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a BiH, koju je predvodio lider stranke Čović.

Dodik je ocijenio dobrom saradnju HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, kao i saradnju SNSD-a i SDS-a.

On je podsjetio da SNSD i HDZ BiH usaglašavaju djelovanje stranaka o važnijim pitanjima o svim nivoima vlasti, potvrdivši partnerstvo sa HDZ-om u pogledu konačnog definisanja strukture vlasti, posebno Savjeta ministara i hrvatskog kandidata na njegovom čelu.

Navodeći da SNSD nema značajnu ulogu u participiranju vlasti u Federaciji BiH, Dodik je napomenuo da je dogovoreno da u sastavu Vlade RS bude jedan ministar iz HDZ-a BiH, a da će ova hrvatska stranka to isto obezbijediti SNSD-u u Vladi FBiH.

Dodik je ponovio raniji stav da Sud i Tužilaštvo BiH nemaj ustavni legitimitet, već političku podršku međunarodne zajednice, zbog čega moraju biti redefinisani.

"Na tom planu ćemo raditi. Možda bismo u ovom trenutku prihvatili da opšti kirminalitet i terorizam budu procesuirani na nivou Tužilaštva i Suda BiH, ali sve drugo mora biti stvar pravosuđa na nižim nivoima, kako to predviđa i Ustav BiH", poručio je Dodik i dodao da se dosadašnja uloga ove dvije pravosudne institucije svodila na egzekuciju prema svim viđenijim Srbima i Hrvatima.

On je ocijenio da je i pravosuđe u RS pod snažnim uticajem OHR-a.

Govoreći o presudi Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić - Finci", Dodik je istakao da je provođenje te presude problematično sa stanovništa međunarodnog položaja, jer bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao da bude suspendovan, ukoliko ta odluka ne bude provedena.

"Ni jednog trenutka nismo rekli da ne želimo razgovor o ustavnim promjenama šireg obima, ali imamo jasne stavove. Mislili smo da je dobro ova odluka bude izvršena u ovom trenutku i otklonjena prijetnja i da na taj način počnu široki razgovori o ustavnim promjenama, u vezi kojih su već pozicionirane neke stvari", kaže Dodik i ističe da u vezi toga ima visok stepen saglasnosti sa HDZ-om.

Ističući da u predstojećim ustavnim promjenama nije upitan politički i teritorijalni položaj RS, Dodik je rekao da se bošnjački politički predstavnici u BiH zalažu za kraj Srpske, zbog čega RS "spori sve što su visoki predstavnici na silu prenijeli na nivo BiH".

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će sastanak u Mostaru biti u funkciji kontinuiteta razgovora, koji će se prenijeti na saradnike na svim nivoima vlasti, kako bi ove partije "izbalansirale stvari" i imale zajedničko djelovanje.

"To može napraviti samo dobro BiH", zaključio je Čović.

Govoreći o pravosuđu na nivou BiH, Čović je rekao da ova stranka u prijedlogu Ustava BiH nema Suda i Tužilaštva BiH, ističući da bi taj operativni dio pravosudnih institucija trebao da bude na entitetskom nivou, a na nivou BiH samo Ustavni sud BiH.

Čović je ponovio raniji stav o ustavnim promjenama o formiranju BiH na tri nivoa vlasti kroz četiri federalne jedinice sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i Tuzli, ali da se do promjena u Ustavu ništa ne može desiti bez podrške dvotrećinske većine u parlamentu.

On je istakao da je neophodna ustavna jednakost tri naroda.

Čović je istakao da ne žele dobro BiH oni koji pokušavaju da kroz ove izbore anuliraju jedan narod koji je dobio 89 podrške hrvatskog naroda.

On je podsjetio da ove dvije partije uglavnom imaju isto mišljenje o državnoj imovini, popis stanovništva, pravosuđe, izvršna vlast, energetski sistem, te da je sve to priprema za nešto što bi sutra mogao da bude ustavni koncept BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE