• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porast vodostaja Save tokom noći

Civilna zaštita Republike Srpske saopštila je da je zbog padavina i topljenja snijega u gornjem toku Save u Sloveniji i Hrvatskoj došlo do naglog porasta vodostaja.

 Porast vodostaja Save tokom noći Izvor: MONDO

Plavni talas se kreće kroz Hrvatsku, a u toku noći očekuje se porast vodostaja i u donjem toku ove rijeke, odnosno na području RS.

Republička Civilna zaštita ovu informaciju dobila je od Službe za hidrološka osmatranja i mjerenja Hidrometeorološkog zavoda RS, a o ovome su odmah obaviještene sve opštine koje se nalaze uz Savu.

Prema posljednjim informacijama, na području opštine Bijeljina otvoren je za saobraćaj magistralni put Bijeljina - Pavlovića most.

Na mjestima sa kojih se voda povukla ostale su velike količine blata, smeća i drugog otpada, a pod kontrolom veterinarske službe i komunalne policije vrši se organizovano zatrpavanje uginule stoke, na lokaciji određenoj i pripremljenoj za tu namjenu.



Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice će u narednom periodu ispumpavati vodu iz podruma i prizemlja objekata u koje je prodrla voda tokom poplave.

Na oštećenom nasipu na Savi, na crpnoj stanici Topolovac, tokom noći je zaustavljeno curenje vode, vrećama sa zemljom i pijeskom i nasipanjem velikih količina zemlje i kamena, a urađen je i kontra nasip.

U toku su radovi na ojačavanju ovog nasipa, na kojima je angažovano 40 ljudi, a od građevinske mehanizacije dozer i dva bagera te dva kamiona.

Tokom današnjeg dana iz rezervi Direkcije za robne rezerve, devet ekipa je ugroženom stanovništvu dostavilo: 410 pari čizama, 4.600 raznih konzervi, 4 200 litara vode za piće i 20 kanistera za vodu.

U Kasarni Vojvoda Stepa Stepanović trenutno je smješteno 20 evakuisanih osoba, a uspostavljen je jedan punkt na kojem je spasilačka ekipa sa vozilom Oružanih snaga BiH, jednim sanitetskim, jednim teretnim vozilom i čamcem pružala pomoć ugroženom stanovništvu.

Na području opštine Zvornik ukinuto je stanje prirodne i druge nesreće i vrši se distribucija raspoloživih zaliha hrane, navodi se u izvještaju Civilne zaštite RS.

U opštini Foča nastavljene su aktivnosti na sanaciji posljedica poplava, a normalizovano je snabdijevanje električnom energijom. U toku je čišćenje objekata i odvoženje uništenih stvari. Juče su započete aktivnosti na dezinfekciji očišćenih objekata.



Snabdijevanje vodom za piće u prekidu je u Miljevini i Tjentištu zbog pucanja vodovodne cijevi, dok je na ostalom području opštine snabdijevanje uredno, ali voda nije za upotrebu. Opština Foča obezbijedila je dvije cisterne sa vodom za piće za Mjesnu zajednicu Miljevina i jednu za Tjentište, a u toku današnjeg dana iz zaliha Republičke direkcije za robne rezerve ugroženom stanovništvu dostavljeno je 78 kanistera za vodu.

U opštini Novo Goražde nastavljene su aktivnosti na sanaciji posljedica poplava, a normalizovano je snabdijevanje električnom energijom. Škola u Novom Goraždu juče je počela sa radom, a jedna učionica se koristi za smještaj evakuisanog stanovništva koje se još nije vratilo u kuće.

Iz zaliha Republičke direkcije za robne rezerve, ugroženom stanovništvu opštine Novo Goražde danas je dostavljeno: dvije tone brašna, 2.400 konzervi mesnog nareska, 1.200 pašteta, 1 501 litar ulja, 250 konzervi graška i 56 kanistera za vodu.

Na području Popovog polja u opštini Trebinje nivo vode je u posljednja 24 časa u stagnaciji. Služba civilne zaštite tokom dana pokušala je da dostavi pomoć ugroženom stanovništvu u selu Orašje, ali zbog jakog vjetra i velikih talasa, čamci nisu mogli da plove, pa je ova aktivnost odložena za sutra.

Na području Petrovog polja nivo vode je i dalje u opadanju. Putna komunikacije za selo Bugovina je prohodna, dok je put za sela Velja gora i Uvijeća još pod vodom.

U opštini Bileća voda se potpuno povukla sa poplavljenog područja. Završene su aktivnosti asanacije i dezinfekcije svih objekata koji su bili poplavljeni, a trenutno je u toku čišćenje septičkih jama. U tim aktivnostima učestvovale su jedinice civilne zaštite za sanaciju terena i po jedna ekipa veterinarske i medicinske službe bilećkog Doma zdravlja.

Na području opštine Nevesinje nivo vode i dalje je u opadanju, a komisija za procjenu štete danas je počela sa radom u Mjesnoj zajednici Bijenja, gdje su izvršene sve pripreme za dezinfekciju objekata.



I u opštini Gacko nivo vode takođe je u opadanju. Služba civilne zaštite prati stanje na terenu, a u toku su pripreme za asanaciju terena i objekata nakon povlačenja vode.

Republička Civilna zaštita dostavila je danas ministru unutrašnjih poslova RS Stanislavu Čađi informaciju o aktivnostima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova - Republička Civilna zaštita preduzimalo na poplavljenim područjima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE