• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pivari tuže BiH zbog uvoznih piva

Proizvođači piva u BiH pripremaju tužbu protiv države zbog dugogodišnjeg favoriziranja uvoznih piva, prenose federalni mediji.

 Pivari tuže BiH zbog uvoznih piva Izvor: MONDO

Grupacija pivara BiH angažovala je tim advokata koji će u narednom periodu kreirati opsežnu tužbu, jer su oštećeni za nekoliko desetina miliona maraka, a skoro za isti iznos i budžeti državnih institucija.

Zabrinuti odnosom nadležnih državnih institucija, predstavnici Banjalučke, Bihaćke, Sarajevske, Tuzlanske i Grudske pivovare, dodatno su zabrinuti nakon što je prije nekoliko mjeseci iz Ministarstva onostranih poslova BiH stigao dopis u kojem se navodi da podaci o povećanju uvoza u BiH nisu alarmantni i te da se na osnovu njih ne može provesti zaštita domaće proizvodnje, jer će se kositi sa odredbama CEFTA, prenosi "Sarajevo-x".

Međutim, stvarno stanje stvari je takvo da, prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u Bosnu i Hercegovinu se godišnje uvozi preko 12.000 šlepera piva, odnosno oko 1,4 miliona hektolitara (HL), što BiH stavlja na čelo evropske liste uvoznika piva. S ovim količinama pokriva se oko 60 odsto domaćih potreba, što je i u svjetskim razmjerama frapantan podatak.

Na primjer, zahvaljujući domaćinskom odnosu Srbija uvozi manje od 10 osto svoje potrošnje, dok Hrvatska uveze manje od 5 odsto, rigorozno kontrolirajući svaku bocu piva koja treba ući na njenu teritoriju. Ilustracije radi, druga zemlja na listi uvoznika piva, naravno poslije BiH, je Francuska, koja uvozi oko 25 osto ukupne potrošnje, a statistike govore da je evropski prosjek 13 osto.

Grupacija pivara zatražila je od vladajućih struktura da se uspostavi sistem kontrole kvalitete uvoznih piva, koja vrlo često sa niskim ili zabrinjavajuće lošim kvalitetom, niskom cijenom obaraju prodaju kvalitetnim domaćim vrstama piva. Takođe, pivari su zatražili rigoroznije kontrole uvoza, jer se prilikom ulaza kontigenta piva iz susjednih zemalja, prikazuje nevjerovatno niska cijena uvoza, koju je nemoguće postići, a na osnovu nje se kreiraju carinske i porezne dadžbine. Samo na ovoj razlici država BiH gubi milione maraka godišnje, ističu proizovođači piva u BiH.

Najavom tužbe sa odštetnim zahtjevom od nekoliko desetina miliona maraka, te otvaranja oštrih i pravovremenih razgovora sa predstavnicima stranaka koje će formirati vlast, domaći pivari su najavili nastavak višegodišnje borbe, ne samo za svoja prava, već i za ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE