• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plavni talas iz Hrvatske sporo se kreće prema RS

Civilna zaštita Republike Srpske (RS) saopštila je da se plavni talas rijeke Save iz Slovenije i Hrvatske sporo kreće prema Srpskoj.

 Plavni talas iz Hrvatske sporo se kreće prema RS Izvor: MONDO

Ako ne bude obilnijih kišnih padavina u narednih nekoliko dana očekuje se najveći porast vodostaja ove rijeke od 20 do 50 centimetara.

Nivo Save u opadanju je na području opštine Bijeljina, Srbac, Gradiška, Brod i Šamac. Na području opštine Bijeljina voda se povlači sa poplavljenih površina, navodi se u izvještaju Civilne zaštite od popodnevnih časova.

Direktor Civilne zaštite RS Milimir Doder naredio je da se mašinski tim u toku sutrašnjeg dana stavi na raspolaganje Opštinskom štabu Civilne zaštite Bijeljina radi sanacije posljedica poplava.

Doder je danas od Oružanih snaga BiH zatražio da stave u stanje pripravnosti inžinjerijsku jedinicu radi eventualne potrebe za pružanjem pomoći na sanaciji nasipa u naselju Topolovac u ovoj opštini, koji je ponovo procurio danas oko 11.30 časova. Vodoprivredno preduzeće dogovorilo je preuzimanje gline za potrebe sanacije nasipa.

U Bijeljini su na terenu trenutno angažovane tri vatrogasne ekipe na crpljenju vode, dvije ekipe za raspodjelu hrane i jedna ekipa za uklanjanje uginulih životinja, a vrši se podjela hrane, čizama i vode za piće.

Opštinski štab Civilne zaštite odlučio je da nastavi aktivnosti na odvođenju vode iz Mjesne zajednice (MZ) Dvorovi. Zbog odvođenja vode neophodno je prekopati dio magistralnog puta Bijeljina - Rača u skladu sa procjenom stručnih lica i odobrenjem "Puteva Srpske".

U opštini Foča prikupljeni otpad odvezen je na deponiju. Nastavljene su aktivnosti na dezinfekciji i čišćenju objakata, a u toku je i podjela pristigle pomoći ugroženom stanovništvu.

Miljevina i Tjentište i dalje su bez vode za piće, i stanovništvo koristi izvorsku vodu uz prokuvavanje. Kvar na trafo-stanici Tjentište biće otklonjen u toku sutrašnjeg dana. Hitno su potrebni paketi sa higijenskim potrepštinama, a komisije procjenjuju štetu.

U opštini Novo Goražde završena je dezinfekcija i nastavljen rad na čišćenju objekata i odvoženju smeća.

Javna kuhinja je u funkciji, a voda iz vodovoda može se koristiti uz prokuvavanje. Kolektivni smještaj je prebačen iz škole u bivši stacionar fabrike žice, gdje je smješteno 25-30 ljudi. Hitno su potrebni paketi sa higijenskim potrepštinama, a komisije procjeeuju štetu.

U opštini Trebinje u selu Orašje nivo vode je i dalje u blagom opadanju. Pripadnici Civilne zaštite jutros oko 11.00 časova uspjeli su da čamcem dostave pakete sa hranom i higijenskim potrepštinama ugroženom stanovništvu.

U Petrovom polju voda se i dalje povlači, a lokalni putevi prema selima Velja Gora i Uvjeća i dalje su u prekidu.

U opštini Bileća radi se na čišćenju terena i saniranju putnih komunikacija u naseljima koja su bila pod vodom.

U MZ Biograd i Grabovica u opštini Nevesinje nivo vode je opao za 10 centimetara. U MZ Bijenja i Rilja danas je vršena dezinfekcija objekata koji su bili poplavljeni, a u MZ Rilja uporedo je radila i komisija za procjenu štete.

Nastavljen je rad na sanaciji terena sa kojeg se voda povukla.

U rejonu sela Lukovice i Gareva u opštini Gacko voda se skoro potpuno povukla. Za sutra je na ovom području planiran nastavak aktivnosti na dezinfekciji i rad komisije za procjenu štete.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE