• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU sprema novi podstrek za BiH

EU očekuje da se što prije formira nova vlada u BiH kako bi se neodložno pokrenule reforme za jačanja njene evropske perspektive.

 EU sprema novi podstrek za BiH Izvor: MONDO

O tome će u ponedjeljak, u Briselu, raspravljati šefovi diplomatija EU, koji treba za januar da pripreme temeljitu raspravu u EU o unutrašnjepolitičkom razvoju u BiH i izgledima da se postigne dogovor političkih vođa te zemlje o reformama i daljem napretku ka evropskoj integraciji.

Kako rekli zvaničnici Evropske komisije i Saveta ministara EU, sveobuhvatno sagledavanje razvoja i evropske perspektive BiH treba da razjasni i koliko brzo Evropska unija u Bosni i Hercegovini može ojačati svoju ulogu i prisustvo.

To, prema evropskim diplomatskim izvorim, znači i da se, u okviru takvog razvoja, u vrlo dogledno vrijeme može očekivati i gašenje Ureda visokog predstavnika za BiH i postavljanje jednog specijalnog izaslanika EU.

Ministri inostranih poslova evropske dvadesetsedmorice će se u ponedjeljak osvrnuti, kako je rečeno, i na rješenost da se rasprava u januaru utemelji i na još prije izbora u BiH izrađenoj zajedničkoj internoj analizu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i evropskog komesara Štefana Filea.

Riječ je o analizi o "snažnim mjerama" koje bi evropska dvadesetsedmorica trebalo da preduzmu s ciljem da izdejstvuju politički dogovor vođa u BiH i preustrojstvo ustanova vlasti kako bi
ta zemlja bila u stanju da ponovo krene u reforme i integraciju u Evropu.

Te "snažne mjere", pored ostalog, predviđaju da se za one koji u BiH "krše odredbe i duh Dejtona" uvedu i sankcije, poput zabrane putovanja u zemlje Evropske unije.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE