• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Situacija u poplavljenim područjima pod kontrolom

U slivu Drine više nema nikakvih teškoća, ojačava se nasip na Savi kod Bijeljine i tu nema nove opasnosti, izjavio potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović.

 Situacija u poplavljenim područjima pod kontrolom Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Anton Kasipović izjavio je da, prema posljednjim informacijama, ni Drina ni Sava više ne prave nove probleme i da nema novih teškoća na poplavljenom području.

Kasipović je rekao da voda koja je poplavila Dvorove na području opštine Bijeljina sporo otiče i da se pokušava naći način da se to mjesto oslobodi od vode.

"U slivu Drine više nema nikakvih teškoća, ojačava se nasip na Savi kod Bijeljine i tu nema nove opasnosti", izjavio je Kasipović na konferenciji za novinare Tima Vlade RS za koordinaciju i praćenje stanja u poplavljenim područjima.

Prema njegovim riječima, Direkcija robnih rezervi nastavila je sa isporukom pomoći, danas je isporučeno još 370 pari čizama, a prema Bijeljini se šalju šleperi sa stočnom hranom.

Kasipović je dodao da su se privredne komore RS i Srbije dogovorile da za pomoć poplavljenom stanovništvu pošalju šleper šećera, dok je Ambasada Francuske odobrila 17.500 evra, a Civilna zaštita poslala je zahtjev da se izvrši nabavka oko 500 paketa hrane i higijensih potrepština u tom iznosu.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da je skraćeni broj 1416 do prijepodeva pozvan 35 460 puta, a da je na žiro-račun otvoren za pomoć poplaljenim područijima do 13.20 časova uplaćeno 84.199 KM.

Prema njegovim riječima, Vlada RS, odnosno sva ministarstva i budžetski korisnici, rade na uštedama kojima treba da se obezbijedi 4,5 miliona KM, a taj novac će, shodno ranijoj odluci, biti realociran za izmirenje definisanih potreba.

Džombić je ponovio da je riječ o 500.000 KM za ogrevno drvo, 108.000 KM za čizme i kanistere, 500.000 KM za stočnu hranu, 850.000 KM za zgradu u Goraždu, milion KM za namještaj, pola miliona KM za parket i za isušivače i kalorifere 1,1 milion KM.

ZA UGROŽENA PODRUČJA OD POPLAVA 50.000 KM

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske (RS) odobrila je 50.000 KM za pomoć području RS ugroženom od poplava, saopšteno je iz ove službe.

Ukupno 50.000 maraka odobreno je iz neutrošenih sredstava za specijalne revizije.

Sredstva će biti uplaćena na žiro račun posebnih namjena otvoren kod NLB Razvojne banke.

Mnoge opštine u RS proteklih dana pretrpjele su poplave u kojima je nanesena velika šteta. U opštinama Bijeljina, Zvornik, Novo Goražde, Foča, Nevesinje i Bileća direktno je ugroženo više od 20 000 stanovnika, dok je u proteklom periodu evakuisano 3 800 porodica, saopštio je ove sedmice Crveni krst RS.

Vlada RS je otvorila račun za posebne namjene pomoći poplavljenim područjima kod NLB Razvojne banke Banjaluka. Broj računa je 562 - 099 - 80946823 - 10.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE