• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalcitna groznica trese jug Srbije: Ovaj poludragi kamen mnogi traže (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Južnu Srbiju već danima trese i kalcitna groznica jer je aktuelizovana priča o nalazištima kalcijum-karbonata izuzetne čistoće u blizini Gadžinog Hana.

 Nalazišta kalcita kod Gadžinog Hana Izvor: RINA.RS

Još uvijek se ne zna da li će na Suvoj planini konačno biti otvoren rudnik koji će oživjeti nekoliko sela, na zapadu zemlje u požeškom selu Rupeljevo već decenijama postoji mjesto sa kog se ovim poludragim kamenom snabdijevaju grnčari iz čuvene Zlakuse. Znajući koliko je važan dobar materijal, vešte zanatlije su otkupile majdan i zajednički ga koriste.

"To je selo oko desetak kilometara udaljeno od Zlakuse. Tu se već decenijama ide po kalcit, svjetlucavi poludragi kamen. Može biti bezbojan, žućkast, crvenkast, zavisi od podneblja u kom se nalazi. Vadi se iz kamenoloma, a kako bi ga mi grnčari mogli koristiti on se melje, a potom prosijava i zatim miješa sa glinom", kaže za RINU grnačar Dragoslav Nikitović iz Zlakuse.

Krupnija granulacija samljevenog kamena koristi se za zemljano posuđe sa debljim zidovima, dok se finija granulacija koristi za izradu zemljanog posuđa sa tanjim zidovima. Kalcit se miješa sa glinom u odnosu 50% prema 50%, a za neke proizvode koji zahtijevaju dodatnu čvrstinu i 60% prema 40% u korist kalcita.

Izvor: RINA.RS

"Taj sastav ova dva prirodna materijala čini zlakušku grnčariju posebnom. U smješu od koje se izrađuje grnčarija ne dodaju se nikakve hemikalije. To blago iz dubine zemlje našem posuđu daje posebnu čvrstinu, trajnost i kvalitet. Samo zahvaljujući kalcitu može se peći na visokim temperaturama, a ukus hrane pripremljene u zemljanom posuđu ne može se porediti ni sa jednim drugim", rekao je ovaj grnčar.

Smješa gline i kalcita se za razliku od čiste gline ne može izlivati u kalupima industrijskim postupkom već se svaka posuda mora ručno oblikovati. A Dragoslav se osim posuđa oprobao i u pravljenju amfora, skoro iste onakve kakve su nekada davno koristili stari Grci i Rimljani, za prenos ulja, vina i žitarica.

Izvor: RINA.RS

(Mondo/Rina)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE