• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jutarnji: Hrvati u SAD bez viza tek 2009.

Hrvatska nije ušla u popis zemalja kojima su najnovijom odlukom američkog predsjednika ukinute vize za ulazak u Sjedinjenje Američke Države.

 Jutarnji: Hrvati u SAD bez viza tek 2009.  Izvor: MONDO

Vize su ukinute za građane Mađarske, Slovačke, Češke, Litvanije, Letonije, Estonije i Južne Koreje, dok je u poripremi ukidanje viza za građane Bugarske, Rumunije, Poljske, Grčke, Kipra i Malte.

Iako je o ukidanju viza za hrvatske građane bilo riječi i prilikom posjete američkog predsjednika Džordža Buša Hrvatskoj i za vrijeme posjete ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Jandrokovića SAD-u, Hrvatska još nema biometrijske pasoše, što je i glavna prepreka za ukidanje viza.

Naime, u Ministarstvu spoljnih poslova tvrde da više ne postoje nikakve političke prepreke za ukidanje viza hrvatskim građanima i da je sada na Ministarstvu unutrašnjih poslova i ostalim organizacijama koje rade na projektu biometrijskih pasoša da projekat dovrše.

Kada Hrvatska uvede takve pasoše, realno je i ukidanje viza, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

U MUP-u tvrde da je projekat novih pasoša daleko odmakao. Naime, čeka se konačna odluka Vlade o tome hoće li se uvesti elektronski ili biometrijski pasoši.

Ako bi se donijela odluka o uvođenju elektronskih, što nije dovoljno za ukidanje američke vize, MUP je spreman na izdavanje tih pasoša već krajem godine ili u januaru 2009.

Ali, kako je direktiva EU da sve zemlje članice od juna 2009. koriste biometrijske pasoše, smatra se da bi bilo bolje da se odmah donese odluka o uvođenju biometrijskih pasoša.

U tom bi slučaju MUP bi takva dokumanta mogao da počne da izdaje do jeseni sljedeće godine.

Razlika između elektronskih i biometrijskih pasoša je u količini podataka. U elektronske pasoše "staje" otisak prsta, dok u biometrijski staje otisak kažiprsta i palca, trodimenzionalna veličina i forma dlana, karakteristike vena na šaci, snimak dužice oka, akustična boja glasa i drugo.

Problem s elektronskim pasošem je u tome što ne može da se nadograđuje.

S obzirom na to da je uvođenje novih pasoša vrlo blizu, u MUP-u razmatraju mogućnost da osobama kojima će pasoši isteći prije, sadašnje samo produže do uvođenja novih.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE