• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregovori Hrvatske i EU do kraja 2009.

Oli Ren poslije sastanka sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom poručio da Hrvatska može da završi pregovore sa EU do kraja 2009. godine.

 Pregovori Hrvatske i EU do kraja 2009. Izvor: MONDO

Evropski komesar za proširenje Oli Ren prenio je u Zagrebu ocenu Evropske komisije da Hrvatska može da završi posljednju fazu pregovora sa EU do kraja 2009. godine, ako ispuni sve potrebne uslove.

Ren je, poslije sastanka sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, napomenuo da u Zagreb nije donio "blanko ček", jer se faktori napretka mogu mijenjati ali je dodao da je "ispunjavanje uslova izvodljivo".

Evropski komesar upozorio je da je pitanje reforme pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije jedan od prioriteta koje Zagreb mora da riješi kako bi zaključio pregovore o punopravnom članstvu u Uniji.

"Nedavna tragična ubistva istakla su važnost postizanja konkretnih rezultata", naglasio je Ren, dodajući da Evropska komisija od Hrvatske očekuje konkretne rezultate i otkrivanje krivaca za ubistva Ivane Hodak i Ive Pukanića.

Komentarišući problem granice Hrvatske i Slovenije, zbog čega je Ljubljana nedavno blokirala dio pristupnih pregovora Hrvatske s EU, Ren je ponovio da bilateralna pitanja treba rješavati na bilateralnoj osnovi, ali je dodao da otvaranje i zatvaranje bilo kojeg poglavlja pregovora traži konsenzus svih zemalja članica.

Evropski komesar izjavio je da je Komisija izradila zajedničke polazne osnove za osam poglavlja koja bi mogla biti otvorena i dodao da na području upravljanja predpristupnim fondovima Hrvatska bilježi pozitivan napredak na srednjoročnom i na dugoročnom planu, ali da na onom kratkoročnom još ima mjesta za poboljšanja.

Oli Ren je ponovio da EU podržava Hrvatsku u procesu pregovora i spremna je da maksimalno pomogne u tom poslu, napominjući da je u Zagreb stigao kako bi maksimalno ohrabrio politički vrh i prenio im poruku o mogućem krajnjem roku za završetak pregovora.

Ivo Sanader je rekao da bi upravo 2009. godina mogla biti velika godina za Hrvatsku, u kojoj će ući u NATO i završiti pregovore s Evropskom unijom i da će njegova vlada učiniti sve kako bi realizovala zacrtane rokove.

Sanader je dodao da Hrvatska posebno cijeni što je Evropska komisija izašla s rokom za završetak pregovora, najavom finansijskog paketa za Hrvatsku i najavom formiranja radne grupe za izradu hrvatskog pristupnog sporazuma "u vremenima koja nisu sklona ni lagana ni za EU ni za Hrvatsku".

Pred Hrvatskom stoji veliki izazov da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, da dovrši reformu pravosuđa i javne uprave, kao i privatizaciju brodogradilišta, najavio je Sanader.

Ren je upozorio da je evropski cilj zdrav hrvatski brodogradilišni sektor koji bi bio konkurentan u EU, čiji će dio biti i hrvatska brodogradilišta i da to treba učiniti ne samo zbog Brisela, nego i zbog hrvatskih građana.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE