• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unmik: Razgovori o tehničkim pitanjima 2009.

Misija UN na Kosovu najavila je za početak 2009. godine novu rundu tehničkih razgovora Prištine i Beograda.

 Unmik: Razgovori o tehničkim pitanjima 2009. Izvor: MONDO

Pregovori će se obaviti uz učešće međunarodne zajednice, dok predstavnici zvanične Prištine kažu da sa Srbijom mogu da razgovaraju samo kao predstavnici suverene države.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki za Radio Slobodna Evropa izjavio je da će razgovori biti direktni, uz učešće srpskih i albanskih stručnjaka i prisustvo međunarodnih zvaničnika.

"Iako još ne znamo detalje, najvažnije je da će biti vođen direktan dijalog stručnjaka o tehničkim pitanjima, uz učešće predstavnika UNMIK-a ili Euleksa," rekao je Giki.

Nakon prenosa najvećeg dijela ovlašćenja s UNMIK-a na pravosudno-policijsku misiju EU (Euleks) nejasno je koja će misija imati pregovaračku ulogu u novim srpsko-albanskim razgovorima.

Vlada Kosova je podržavala razgovore koji se odnose na tehnička pitanja i unapređenje života kosovskih Srba uz naglasak da se ne smije zanemariti stav zvanične Pristine i nikako kršiti Ustav.

Zamjenik premijera Kosova Hajrudin Kući navodi da dve strane mogu razgovarati samo kao suverene države.

"Kao dvije nezavisne i suverene države, Kosovo i Srbija mogu da razgovaraju o regionalnoj integraciji ili partnerstvu u okviru evropskih integracija. Ali kada je u pitanju status ili pitanja koja se odnose na ustavni poredak, to su završene stvari", poručio je Kući.

Tehničke razgovore s vlastima u Beogradu o pitanjima u oblasti policije, pravosuđa, carina, o vjerskim objektima, kao i o transportu i komunikaciji vodio je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

Jedan od rezultata tih razgovora bio je početak rada Suda na sjeveru Kosovske Mitrovice.

Pregovore je zatim nastavio izaslanik UN Endrju Lendli što je rezultiralo izradom dokumenta u šest tačaka, prihvatljivog za Beograd, ali ne i za Prištinu.

Plan predviđa nova rješenja u oblasti policije, carine, sudstva, granične kontrole, transporta i kulturnog naslijeđa u sredinama u kojima su Srbi većina.

Još nije poznato o kojim bi temama dvije strane mogle da razgovaraju.

U međuvremenu, sprovođenje Plana u šest tačaka nastavlja da izaziva potpuno suprotne reakcije - dok Srbi vjeruju da će dobiti veća ovlašćenja, Albanci kažu da se radi o neobavezujućem planu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE