• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska: Istraga za zločin iz 1945.

Hrvatsko tužilaštvo zatražilo istragu i raspisivanje potjernice protiv državljanina Srbije Sime Dubajića, zbog zločina na Kočevskom rogu 1945.

 Hrvatska: Istraga za zločin iz 1945. Izvor: MONDO

Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je istragu i raspisivanje međunarodne potjernice protiv državljanina Srbije Sime Dubajića, zbog sumnje da je komandovao partizanskom jedinicom koja je navodno pobila 3.000 pripadnika kvislinških formacija na Kočevskom rogu 1945. godine.

Istragu protiv Dubajića (86), koji je rođen u Kistanju kod Knina, zatražilo je županijsko tužilaštvo u Zagrebu, koje ga tereti da je od 26. maja do 5. juna 1945. na području Kočevja u Sloveniji, kao komandant mehanizovanog odreda Četvrte armije Jugoslavenske vojske sastavio posebnu grupu vojnika za specijalne operacije.

On je, kako se navodi, organizovao i komadnovao prevozom zarobljenika iz Kočevja do mjesta pogubljenja na Kočevskome rogu, gdje je po njegovom naređenju ubijeno najmanje 13.000 zarobljenika, a njihova tijela bačena su u prirodne jame.

U istražnom zahtjevu tužilaštvo je predložilo pritvaranje Dubajića zbog opasnosti od bjekstva i naročito teških okolnosti u kojima je počinjeno krivično djelo za koje je osumnjičen.

Kako je nedostupan hrvatskom sudstvu, predloženo je da se preko MUP-a za njim raspiše međunarodna poternica.

Dubajić živi u Beogradu i u Zagrebu smatraju da ga Srbija, čiji je državljanin, neće izručiti. Po Sporazumu o saradnji i progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koje su hrvatsko i srpsko tužilaštvo potpisali 2007. godine, moguće je da krivično gonjenje protiv Dubajića preuzme sudstvo Srbije.

To je nedavno učinilo crnogorsko sudstvo, procesuirajući odgovorne za mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja u logoru Morinj.

Protiv Dubajića je tokom zadnjih godina podnijeto nekoliko krivičnih prijava, a u jednoj od njih tereti se za zločine u Blajburgu.

Sredinom maja 2007, na tribini Hrvatskog kulturnog vijeća, javno je zatraženo da se protiv njega podigne optužnica zbog zločina u Kočevskom rogu, a od srpskih vlasti zatraži njegovo izručenje.

Zahtjev je potkrijepljen kopijom bilješke sa sastanka britanskih i jugoslovenskih vojnih rukovodilaca, na kome je dogovoreno da Dubajić preuzme 13.000 hrvatskih zarobljenika.

Zbog zločina na Kočevskom rogu, krivično gonjenje i hapšenje Dubajića 2006. zatražio je od premijera Ive Sandera i hrvatskog MUP-ašef Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma Goran Jurišić.

On se pozvao na intervju koji je s Dubajićem 1990. objavio beogradski nedeljnik "Svet", gdje je Dubajić navodno priznao da je učestvovao u likvidacijama 30.000 ratnih zarobljenika.

Protiv Dubajića je u Hrvatskoj još 1993. podignuta optužnica, ali za terorizam. Karlovačko vojno tužilaštvo optužilo ga je da je u novembru 1990. okupio grupu koja je postavila barikade na cesti Obrovac-Gračac i organizovala oružane straže koje su pucale po civilima.

(MONDO/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE