• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez viza u EU od 2010?

Cilj EU je da do kraja godine ukinu vize EU za građane Srbije, rekao evropski komesar za proširenje EU Oli Ren.

 Bez viza u EU od 2010? Izvor: MONDO

Ren i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavili su u Briselu da očekuju da će Evropska komisija do isteka češkog predsjedavanja EU u junu dati preporuku da se Srbija nađe na bijeloj šengenskoj listi kako bi proces liberalizacije viznog režima do kraja godine bio dovršen.

Ren je na zajedničkoj konferenciji za novinare, poslije susreta sa Jeremićem, rekao da očekuje da će se, ukoliko uslovi budu ispunjeni do kraja juna, preporuka Evropske komisije da se liberalizuje vizni režim za građane Srbije "naći na stolu Savjeta EU", jer je cilj Komisije da okonča ovaj proces do kraja 2009.

"Za nas je liberalizacija viznog režima najvažniji kratkoročni prioritet kako bi građani Srbije mogli slobodno da putuju. Optimista sam da ćemo do kraja češkog predsjedavanja dobiti pozitivnu ocjenu", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da je Srbija veoma blizu da na konstuktivan način dovrši proces vizne liberalizacije i obezbijedi svojim građanima slobodno putovanje po Evropi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Jeremić je naglasio da je cilj Srbije da do kraja češkog predsjedavanja Unijom, u junu, dobije pozitivnu ocjenu za okončanje procesa ulaska na bijelu šengensku listu do kraja godine.

"Želimo da obezbijedimo građanima Srbije da do kraja godine dobiju pravo koje imaju i drugi građani Evrope, da slobodno putuju", rekao je Jeremić.

Ren je kazao da Evropska komisija "u potpunosti podržava evropsku budućnost Srbije", naglasivši da Beograd treba da nastavi saradnju sa Haškim tribunalom i izrazio nadu da će srpske vlasti ispuniti sve svoje obaveze potrebne za nastavak procesa evropskih integracija.

Jeremić je naglasio da će, s obzirom na to da je osnovni cilj Srbije članstvo u EU i da su srpske vlasti provele mnogo vremena u ostvarenju tog cilja, Beograd nastaviti da radi ono što je i do sada činio, kako bi omogućio sprovođenje Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o čemu u EU još nema konsenzusa.

Ren je rekao i da Evropska komisija želi da pokaže da vodi brigu o Srbiji u teškoj ekonomskoj situaciji i u svjetlu svetske ekonomske krize fokusirajući se na makroekonomiju i finansijska pitanja, kao i kroz budžetsku podršku.

Na pitanje da prokomentariše odluku Saudijske Arabije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Jeremić je rekao da je taj čin "za žaljenje", ali da to neće promijeniti dosadašnji stav Srbije da i dalje "mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima" brani svoj ustavni poredak.

On je istakao i da će Srbija nastaviti da na ovakav način izražava svoj stav po pitanju Kosova u očekivanju mišljenja Međunarodnog suda pravde i u nadi da do tada više nijedna zemlja neće priznati nezavisnost južne srpske pokrajine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE