Hrvati su u borbi za turiste, pored ljepota koje im je priroda dala, odlučili da ponudu prošire "specijalitetima" koji nikog neće ostaviti ravnodušnim
U jednom od zadarskih restorana turisti mogu da probaju pečene kišne gliste, crvljivu tortu sa sirom, ali i "juhu s glistama".
Ekološki restoran u Zadru otkrio je britanski BBC, na kog su Hrvati inače ljuti zbog ne baš pohvalnih reportaža o hrvatskom primorju.
BBC je razgovarao sa vlasnicom restorana Hanom Medin koja je objasnila da kišne gliste uzgaja na 44 kvadratna metra zemljišta kod Zadra. Posjetioci su, kako tvrdi, oduševljeni njenim specijalitetima, koji su, navodno, i izuzetno zdravi.
"Gliste su zdrave za ishranu jer su bogate proteinima i imaju malo masnoća", rekla je Hana Medin i objasnila da namjerava da ih predstavi na sajmu u Pekingu.
Taj prilog uopšte nije izazvao oduševljenje u Hrvatskoj. Tako "Jutarnji list" podsjeća da je BBC ove godine objavio reportažu o toj zemlji u kojoj „vladaju mafija i organizirani kriminal“, a u kojoj se podsjeća na ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića, te Ivane Hodak.
U isto vrijeme, početkom aprila, britansko ministarstvo spoljnjih poslova upozorilo svoje građane koji ovo ljeto namjeravaju da posjete Hrvatsku da budu maksimalno oprezni zbog prijetnje terorizma i organizovanog kriminala.
(MONDO)