• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Nema izbora do 2012.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedjelju da novih parlamentarnih izbora neće biti do 2012. godine.

 Tadić: Nema izbora do 2012. Izvor: MONDO

On je objasnio da izbora u Srbiji neće biti jer tako smatra većina građana Srbije i zato što država ima "važnije zadatke od organizovanja izbora".

Tadić je u kasarni Vojske Srbije u Pančevu, prilikom proslave Dana vojske, rekao da izbora neće biti do redovnog termina u 2012. godini i da će tada svi građani pokazati ko je šta uradio.

"Građani jako dobro znaju šta je ko radio, i zato nema većine građana za izbore, već ima većine samo pripadnika opozicionih stranaka. Ovog trenutka Srbija ima važnije zadatke od organizovanja izbora", rekao je Tadić.

On je rekao da je u ovom trenutku prioritet Srbije borba protiv organizovanog kriminala i investiranje u infrastrukturu, istakavši da će 2010. i 2011. godina biti godine ekonomskih aktivnosti, a da će nakon toga uslijediti izbori.

Povodom prikupljanja potpisa za raspisivanje vanrednih izbora, koje organizuju opozicione stranke, Tadić je rekao da "opozicija radi svoj posao, a Vlada radi svoj posao, i to je dobro za društvo".

Tadić je poručio da do kraja mandata Vlade Srbije 2012. godine neće biti mijenjana Deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije i da neće biti pokretano pitanje učlanjenja Srbije u NATO.

Predsjednik Srbije je ocijenio da su zato izlišni i svi zahtjevi za održavanje referenduma o učlanjenju Srbije u NATO i dodao da je ta tema nepotrebna jer, kako je objasnio, "niko i nigde u svijetu ne organizuje referendum o tome šta se neće, već o tome šta neko hoće".

Tadić je podsjetio i da se Srbija već nalazi u Partnerstvu za mir i da namjerava da razvija svoje učešće u tom programu. On je naveo da postoji mogućnost da Srbija ima napredan status u tom programu, što je strateški plan zemlje

Obilježavanje Dana Vojske Srbije je počelo vježbom pripadnika Specijalne brigade u Kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu.

Uspješnom prikazivanju dela operativnih sposobnosti te elitne jedinice VS, prisustvovovali su pored predsjednika Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu i komandati operativnih sastava.

Pripadnici Specijalne brigade prikazali su vježbu po scenariju "prepad na bazu terorista i oslobađanje talaca", u kojoj su posebnu pažnju novinara privukle aktivnosti specijalnih padobranskih timova.

Iz helikoptera Vojske Srbije padobranski timovi veoma precizno spustili su se na objekat u kome su se nalazili "teroristi" i uspješno izveli zadatak.

Vježba je obuhvatala više segmenata, počevši od napada na teroriste u seoskom ambijentu, njihovog uništavanja i oslobađanja talaca iz gradske sredine.

Pripadnici Specijalne brigade kao uz podršku i drugih dijelova Vojske Srbije i Ministarstva odbrane prikazali su i načine evakuacije ranjenika, kao i rad kriminoloških ekipa i način postupaka sa taocima.

Specijalna brigada je elitna jedinica Vojske Srbije, s tradicijom protivdiverzantskih, protivterorističkih, izviđačkih, padobranskih i ronilačkih sastava.

Dan Vojske obeležava se od 2007. godine. Za taj praznik vezuju se dva važna događaja - Prvi srpski ustanak 1804. godine i donošenje prvog srpskog Ustava 1835.

Taj datum je ustanovljen kao Dan Vojske Srbije zato što se izbijanjem Prvog srpskog ustanka javljaju prvi organizovani oblici oružane sile čiji su vojni uspjesi vodili stvaranju moderne srpske države u 19. vijeku.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE