• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo poskupljenje goriva u RS?!

Prevoznici u RS upozoravaju da su cijene goriva za naše uslove enormne i najavljuju moguće novo poskupljenje ovog energenta i do 2,50 KM za litar!

 Novo poskupljenje goriva u RS?! Izvor: MONDO

Nedavni skok cijena na benzinskim pumpama doveo je do ovogodišnjih rekordnih cijena goriva više od dve marke za litar i izazvao strah potrošača u RS da se poskupljenja neće zaustaviti.

To je već četvrto veće poskupljenje ove godine, pa je u odnosu na januar litra goriva skuplja u prosjeku za 30 pfeninga. Tako je sadašnja cijena evrodizela 2,10 KM, bezolovni benzin košta 2,07 KM, a litar supera nevjerovatnih 2,12 KM, prenosi "EuroBlic".

Predsjednik Udruženja taksista “Euro taksi” Darko Vučić kaže da ima informacije da će gorivo do Nove godine poskupjeti i do 2,50 KM za litar, ali da neće podići cijenu usluga jer ako to učine "neće imati nikoga da voze".

“Do cijene od 2,50 KM nekako ćemo trpiti, a preko sigurno nećemo. Cilj nam je da imamo fiksu cijenu, a ne da poskupljujemo kada god skoči cijena goriva i sada imamo istu cijenu kao i kada je gorivo koštalo 1,40 KM za litar. U vremenu kada je gorivo jeftinije neka se stisnu naši putnici, a kada je skuplje mi ćemo se stisnuti. Nije muka do vijeka, proći će i to valjda”, poručuje Vučić.

I autoškole imaju velikih problema, a tvrde da na uštrb svoje zarade za sada drže iste cijene. Predsjednik Udruženja auto-škola RS Dalibor Mlađenović kaže da će apelovati na svoje kolege da za sada ne diraju cjenovnike, i ne štede na kilometraži koju u obuci treba da pređu kandidati.

”Kandidat za svaki čas potroši oko dvije litre goriva, a tu su i dodatni časovi i sve su to značajni troškovi”, smatra Mlađenović.

Iz Pokreta potrošača RS upozoravaju da je trenutna cijena barela dosegla nivo od 62,5 odsto rekordne cijene iz jula 2008. od 147 dolara.

“Ako uzmemo u obzir da je cijena bezolovnog benzina tada bila 2,29 KM po litri, sadašnja je dosegla nivo te cijene u procentu od oko 89 odsto. To znači, da ukoliko se ovim tempom nastavi rast cijena, i barel ponovo bude 147 dolara, cijena goriva na pumpama uveliko će preći onu koju smo imali u najgorem periodu divljanja cena na svjetskoj berzi”, kaže sekretar Pokreta Dragovan Petrović.

Osim paprenih cijena nafte u posljednja dve mjeseca građani RS plaćaju skuplje brašno, šećer, ulje, a sudeći prema najavama poljoprivrednika potrošače u RS od Nove godine očekuju i veće cijene svinjetine, piletine i jaja. Od naredne godine poskupljuju i cigarete, a građani će plaćati skuplje grijanje i pretplatu za fiksni telefon. U javnosti se već špekuliše da bi na proleće mogla da poskupi i struja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE