• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Signali iz Srbije privlače nove investitore?

Predsjednik Savjeta stranih investitora Ćel Morten Jonsen kaže da postoje signali da će u 2011. u Srbiju doći novi ulagači u oblastima industrije.

 Signali iz Srbije privlače nove investitore? Izvor: MONDO

"Nadam se da će posao koji je Savjet stranih investitora uradio zajedno sa Vladom Srbije na poboljšanju uslova poslovanja biti dovoljan da se ti ulagači odluče da dođu u Srbiju", kazao je on.

Jonsen je kazao i da se Savjet stranih investitora nada da će kroz dijalog sa Vladom Srbije biti podignuta svijest o hitnosti smanjenja komplikovanih birokratskih procedura sa kojima se suočavaju domaći i strani investitori, kao na primjer, onih vezanih za dobijanje raznih dozvola za gradnju.

"To je neophodno da bi investitori mogli da donose svakodnevne odluke koje za posljedicu imaju otvaraje novih radnih mjesta", kazao je on, dodajući da je Srbija prema nekim od uslova poslovanja dobra u poređenju sa drugim zemljama regiona, ali je veoma loša u izdavanju dozvola.

Savjet stranih investitora u Srbiji okuplja više od 120 kompanija članica, koje su uložile više od 11,6 milijardi evra i imaju više od 69.000 zaposlenih u Srbiji.

Političari u Srbiji bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, istakao je Jonsen, trebalo bi da zaborave na politiku, okupe se i zajedno riješe te probleme u što kraćem roku, jer će i druge države povećati efikasnost u privlačenju investicija.

Kako je naglasio, neophodno je i da se obezbijedi predvidivost uslova poslovanja i predvidovost pri promjenama akciza i poreza.

Jonsen je ocijenio da je u Srbiji urađeno mnogo dobrih stvari za održanje makroekonomske stabilnosti i da je vidljiva želja da se kontroliše i snizi inflacija.

"Ti stabilizujući faktori su veoma važni", kazao je on u intervjuu agenciji Beta i portalu Euraktiv.

Jonsen je naveo de se u narednoj godini može očekivati veći nivo direktnih stranih investicija nego u 2010. godini, zbog prodaje Telekoma Srbije.

"Prodaja Telekoma Srbije je tolika da će sama podići nivo direktnih stranih investicija u narednoj godini", istakao je, ali je dodao da je mnogo važnije za privalčenje većeg broja investitora to kakvi su uslovi za razvoj poslovanja.

Jonsen je kazao da ne vidi nijedan razlog za značajne promjene kreditnog rejtinga Srbije, kratkoročno gledano.

Kako je ocijenio, za mnoge investitore poboljšanje rejtinga za jedan zarez ne bi predstavljalo veliku razliku pri odlučivanju o ulaganju, ali da bi bilo dobro svako poboljšanje rejtinga kao potvrda da su makroekonomska i mikorekonomska situacija u Srbiji na pravom putu.

"To bi bio znak povjerenje u sistem u Srbiji, ali ne i riješenje svih pitanja", istakao je predsjednik Savet stranih investitora (FIC) u Srbiji Ćel Morten Jonsen, koji je generani direktor Telenora u Srbiji.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE