• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akvana - opljačkana i devastirana (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kako je došlo do toga da gradsko preduzeće koje ima ekskluzivni prostor u Boriku, jedini Olimpijski bazen u okruženju, restorane i kafiće, nagomila dugove koji zahtijevaju novu strukturu i spasavanje od propasti i da jedan njegov dio sada izgleda kao nakon apokalipse.

 Akvana - opljačkana i devastirana (FOTO) Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Krajem prošle godine nakon sastanka sa novoizabranim gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem rukovodstvo banjalučkog Javnog preduzeća „Akvana“ na čelu sa direktorom Vedranom Mitrovićem je podnijelo ostavku.

Tada je rečeno da „Akvana“ ima dugove od oko 10 miliona KM, od čega pet miliona KM prema dobavljačima i da se nalazi se u veoma teškoj situaciji. Par nedjelja kasanije za vršioca dužnosti direktora imenovane je Velibor Vukajlović.

Pročitajte i ovo

Grad ima ideju da promijenu strukturu preduzeća u kojem je sada zaposlen 61 radnik. Jedna od ideja je i da se izdvoji Gradski olimpijski bazen koji bi mogao da funkcioniše od granta koji daje grad. Ugostiteljski objekti u okviru firme imaju nerealne gubitke, zbog čega je najavljena hitna revizija.

"Jedno od rješenja je da bazen izdvojimo iz „Akvane“, da se dobavljačima napravimo drugačiji sistem funkcionisanja i uđemo u restrukturisanje tog preduzeća, za koje sam ubijeđen da nakon otplate dugova može biti profitabilno i uspješno," pojasnio je Stanivuković.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Činjenica je da je „Akvana“, zamišljena kao "zvijezda" turizma i sporta u Banjaluci koja bi trebalo da funkcionište komercijalno, a sada je ogroman problem. Tačnije, skoro od početka.

Ekonomista iz Banjaluke, Pregdrag Duduković, kaže da se svako preduzeće može naći u gubicima pogotovo u godini epidemije koronavirusa, ali ovdje to opravdanje ne stoji jer je u pitanju gubitak koji se akumulirao dugi niz godina.

''Ako je tako onda je to ili djelatnost koja nije profitabilna, ili menadžment ne radi svoj posao kako treba. Tu nema ničeg drugog sa čime bi se to moglo povezati, i mogu biti samo ta dva razloga pogotovo jer se dug akumulirao godinama," objašnjava Duduković.

Nastavlja da se ne može reći da djelatnosti kojima se „Akvana“ bavi nisu profitabilne jer bi neke od njih trebalo da budu itekako profitabilne.

''Znamo koliko tu kupača ima svake godine tokom ljetnje sezone i samo u tih nekoliko mjeseci koliko traje ta ljetnja sezona moglo bi da se zaradi sasvim dovoljno da bi se van sezone mogli finansirati oni troškovi koji su fiksni - troškovi plata i svega ostalog," objašnjava ekonomista.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Zaključuje da je u ovom preduzeću definitivno glavni problem bio menadžment koji nije znao, ili nije htio, ili je povlačio poslovne poteze koji nisu bili pravi.

"A ako je tako onda bi trebalo okrenuti ploču i raditi onako kako treba, domaćinski se odnositi i voditi računa da sve što radite bude u najboljem interesu firme. Iako je to javno preduzeće njega treba posmatrati kao firmu koja je na neki način osnovana da bi ostvarila profit kao javno preduzeće, da se iz tih sredstava mogu finansirati neke druge stvari," rekao je Duduković.

Osim što duguje dobavljačima, saznajemo da „Akvana” ima ogromna potraživanja – ovom preduzeću se takođe dosta duguje i neredovno mu se plaća što ukazuje na to da je godinama iskorištavano.

Kada tome pridružimo javašluk, neaktivnost i inerciju rezultat je preduzeće koje nije likvidno već deset godina. Ugledni menadžeri iz Banjaluke u povjerenju su nam priznali da u „Akvani“ sada ne bi bili direktori ni za 20.000 KM mjesečno i da niko ne zna ko će se toga prihvatiti.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Bivši gradonačelnik Igor Radojičić je 2018. pokrenuo proces restrukturiranja. Tada je naloženo da „Akvani” bude trajno oduzeto upravljanje „Staklencem” (kafić I izložbeni prostor) u gradskom Parku Petar Kočić. Ugostiteljski objekat u prizemlju „Staklenca” u strogom centru Banjaluke bio je u godišnjem minusu od 200.000 KM!?

Prethodna gradska vlast takođe je razmatrala da napravi konzorcijum i razdvoji ugostiteljstvo od sporta u „Akvani”, što je realno, smatraju stručnjaci. Trebalo bi da se osmisle događaji za bar 200 dana u godini kako bi se što bolje iskoristili kapaciteti koje preduzeće ima.

Takođe, dio spasilačkog paketa bi bio da Grada Banjaluka garantuje za obveznice ili da emituje obveznice i uz pomoć sredstava pribavljenih na taj način i drastičnih rezova, revitalizuje preduzeće.

Nije nerealno da „Akvana” postane javna ustanova i potpuno pređe na budžet grada jer su ove godine zbog sitacije sa virusom bili često zatvoreni, a imali velike fiksne troškove: nije bilo proslava, matura, novih godina ni svadbi. I to je sve generisalo dugove.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

„Akvana” je otvorena u junu 2007. godine kada su završeni radovi u prvoj fazi. Izgradnja je počela 2005. godine i koštala je pet miliona evra. Vodeni park rasprostire se na 38 hiljada kvadrata, a program njegove izgradnje uradilo je preduzeće iz Italije "Atznjanger". Ovo preduzeće kasnije je pokrenulo spor i tražilo odštetu od pet miliona KM. Na kraju višegodišnje sudske parnice presuđeno je da „Akvana” nema obaveza prema bivšem partneru i da je dužna da mu isplati zatezne kamate u iznosu od 200.000 KM.

Radnik ''Akvane'' prodavao drogu

Početkom 2018. godine narko-grupa osuđena je u Banjaluci na ukupno 25 i po godina zatvora zbog preprodaje kokaina na području grada. Na kaznu od pet i po godina zatvora osuđen je i Jelenko Tamburić (53) radnik gradskog javnog preduzeća "Akvana".

Kompleks akva-parka „Akvana“ sastoji se od tri otvorena bazena (centralnog, plivačkog i dječijeg), a unutar prostora površine četiri hektara nalaze se i restorani, picerije, barovi i tereni za rekreaciju.

U drugoj fazi bila je predviđena izgradnja klizališta i zatvorenog bazena, a tadašnji gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i rukovodostvo najavljivali su da će „Akvana“ raditi tokom cijele godine.

U decembru 2009. svečano je otvoren i Gradski olimpijski bazen, kojim gazduje ovo javno preduzeće.

Par godina kasnije već su prijavljeni prvi gubici od više stotina hiljada KM. Npr.-  2013 „Akvana“ je poslovala s gubitkom od 900.000 maraka, uvećavši gubitak za 43 odsto u odnosu na godinu ranije. I naredne godine zabilježen je sličan minus.

Grad je godinama subvencionisao „Akvanu“, a na prostoru vodenog parka održane su bezbrojne manifestacije: rok koncerti i festivali, pres konferencije, balovi, slavlja, svadbe, izložbe pasa, "pasuljijade" i "roštiljijade"...

Prije izgradnje vodenog parka na ogromnoj parceli u Boriku nalazilo se vojno igralište koje je pripadalo obližnjoj kasarni Vrbas, danas univerzitetskom kampusu. “Vojno” je bilo jedno od najpopularnijih mjesta u Banjaluci, krcato, kao Park Mladen Stojanović danas.

Kako u januaru 2020. izgleda dio prostora vodenog parka „Akvana“ pogledajte u foto galeriji:

 (Mondo/Ž.S/B.N.)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BL

Ocigledno je da autor teksta nije dovoljno istrazio i informisao. Fotografije prostora i objekata koje su u prilogu teksta nisu vec par godina dio Akvane. Grad je taj dio zemlje izuzeo od njih i napravio rekreativnu zonu sa stazom za trcanje, djecijim igralistem... Akvana vise nikakve veze vec par godina nema sa tim dijelom prostora koji je nekada bio njihov. Ti je sad javna gradska povrsina namjenjena za sport, igru i rekreaciju. To sto smo mi nevidjena stoka i g...a sto smo u stanju sve razvaliti i unistiti veliki je problem naseg drustva.

Problem

Tu je najviše problem manjak radnika i višak neradnika. I treba vanjski komplex Akvane obogatiti sadržajima. Kad god dodjete u zatvoreni bazen naći ćete devastirane svlačionice, tuševe, nerijetko i mlade vaterpoliste koji vrište lupaju i razvaljuju, i 10 radnika Akvane koji sjede u stolici i dosadjuju se umjesto da održavaju red i popravljaju devastirano. A imate svega 2-3 čistačice koje izginuše od posla.

Rs

@Problem Mi smo jadni kad ovo vidim

Malena

@Problem I neodgovornog ponašanja i djece i roditelja... Lično sam bila pod tušem kad dječak ostavlja vodu da lije, i na upozorenje da ju zatvoru...kaže: "moj tata je rekao da ja mogu da radim ovdje šta hoću, jer mi plaća treninge!" Sramota! A o uriniranju u kabinama da ne pričam! Fuj! A one tri žene jadne se bukvalno satraše

MONDO REPORTAŽE