• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene na nekim pozicijama plaćenije u BiH!

Žene na velikom broju pozicija u Bosni i Hercegovini su znatno plaćenije od muškaraca, podaci su portala posao.ba.

 Žene na nekim pozicijama plaćenije u BiH! Izvor: MONDO

Na poziciji finansijskog menadžera žene u prosjeku imaju neto platu 1.835 KM, s tim da je maksimalna plata na ovoj poziciji 3.915 KM, dok muškarci imaju prosječnu neto platu 1.391 KM, a maksimalna plata je 3.125 KM.

Slična je situacija i sa pozicijama šefa pravnog odjeljenja, menadžera podružnice, gdje žene u prosjeku imaju veću platu za 16 odsto. Ipak, u generalnom poretku muškarci bolje zarađuju, pa je tako najveća neto plata muškarca na poziciji menadžera za državu /kantri menadžer/ i iznosi 11.000 KM, a za ženu na poziciji prodajnog menadžera - 6.700 KM .

Prosječna plata muškarca iznosi 1.015 KM, a žena 941 KM, što znači da su muškarci u prosjeku bolje plaćeni za 7,8 odsto.  U poređenju sa Srbijom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom, u BiH je ova razlika najmanja.

Muškarci u Srbiji zarađuju 8,5 odsto više od žena na istim pozicijama, u Češkoj za 16 odsto, u Slovačkoj za 15 i u Mađarskoj za 12 odsto. Muškarci su i dalje najbolje plaćeni ukoliko obavljaju poslove u bankarskom i osiguravajućem sektoru ili pak prodajnom sektoru.

Primjetan je rast prosječnih plata za žene u skoro svim sektorima poslovanja. Tako je, na primjer, prosječna plata novinara za muškarca 666 KM, uz maksimalnu platu od 1.000 KM, a za žene novinare 749 KM, uz maksimalan iznos 1.500 KM. 

Razlika u platama muškaraca i žena veća je u privatnim nego u državnim firmama, a zanimljivo je da strani vlasnici kompanija u BiH prave veće razlike u platama između žena i muškaraca od domaćih kompanija. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE