• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvi su izgledi evra u 2011?

U cilju održavanja evropskog jedinstva, biće potrebno održati snažan evro, smatraju Angela Merkel i Nikola Sarkozi.

 Kakvi su izgledi evra u 2011? Izvor: MONDO

Međutim, zajednička evropska valuta prošle godine je uzdrmana zbog finansijskih teškoća nekoliko članica evrozone. Pojedine vlade uvele su oštre mjere štednje što je podstaklo masovne nerede.

Prošle godine širom Evrope je došlo do protesta i štrajkova zbog oštrih mjera štednje, uvedenih u cilju privredne stabilizacije.

Poslije uvođenja programa štednje kao uslova za pružanje finansijske pomoći Evropske unije i MMF-a, u Grčkoj je došlo do masovnih protesta u kojima je dolazilo do sukoba demonstranata i policije.

Demonstracije u Briselu i Parizu najavile su zimu opšteg nezadovoljstva. Uprkos svim tim neredima, nemačka kancelarka Angela Merkel je u svom novogodišnjem obraćanju naciji podržala evro.

“Jedinstvo Evrope je garancija za mir i slobodu. Evro je temelj prosperiteta, a Njemačkoj je potrebna Evropa kao i zajednička valuta", izjavila je Merkelova.

Na početku 2011. Estonija je postala 17. zemlja i prva bivša sovjetska republika koja se pridružila evrozoni. Očekuje se da estonska relativno mala privreda, vrijedna svega 19 milijardi dolara, neće bitno uticati na stanje evra.

Slabe evropske privrede bile su u centru pažnje prošlomjesečnog samita EU.

Na tom sastanku je dogovorena izmena Lisabonskog ugovora kako bi mogao da se uspostavi mehanizam za regulisanje problema javnih dugova. Međutim, pomenuta promjena stupa na snagu tek kroz tri godine.

Prema riječima Majkla Hjustona, ekonomiste u londonskoj kompaniji CMC, na samitu nije pronađeno rješenje.

“Ništa neće moći da se postigne u doglednom vremenu, tako da će problem prezaduženosti biti prisutan i u 2011", rekao je on za "Glas Amerike".

Berzanski trgovci pažljivo prate kakve će privredne mjere evropski lideri usvajati u cilju stabilizacije evra u ovoj godini.

Jedna od opcija je izdavanje evropskih obveznica kako bi se ravnopravno rasporedili postojeći rizici, ali tome se opiru jače ekonomije, kao što su Njemačka i Francuska.

Berlin i dalje finansira skupo ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke i podozriv je prema troškovima finansijskog spasavanja slabijih privreda EU.

Njemačka kao najsnažnija evropska ekonomija vjerovatno će presudno uticati na budućnost evra.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE