• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS o zaduženju: Ukupno 22,4 miliona evra za preduzeća pogođena pandemijom, ovo su uslovi

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS razmatraju danas prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama, odnosno poslovnim subjektima.

 NSRS o zaduženju: Ukupno 22,4 miliona evra za preduzeća pogođena pandemijom, ovo su uslovi Izvor: FENA

Cilj je saniranje negativnih posljedica usljed pandemije virusa korona. 

Ministarka finansija RS Zora Vidović je istakla da je za RS planirano 22,4 miliona evra, od ukupno 56 miliona za cijelu BiH. Projekat je planiran u nekoliko komponenti.

Prva komponenta su kreditne linije za mikro, mala i srednja preduzeća, a prioritetna ciljna grupa su firme koje su u drugom tromjesečju, zbog posljedica virusa korona, imali pad prometa veći od 20 odsto.

Pročitajte i ovo

Druga ciljna grupa su mikro, mala i srednja preduzeća u nerazvijenim opštinama u kojima su uglavnom zaposlene žene.

Ukupno je za ovu komponentnu projekta predviđeno 20 miliona i 584.000 evra. Sredstva će se realizovati preko Investiciono - razvojne banke RS koja će kreirati potpuno novu kreditnu liniju.

Druga komponentna projekta će ići preko Ministarstva privrede i preduzetništva RS i sredstva se planiraju za podsticaj privrednim subjektima za unapređenje tehnologije i digitalizacije, a sa ciljem povećanja efikasnosti i produktivnosti. Za ovu komponentu projekta planirano je 1,7 miliona evra.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa grejs periodom od pet godina, a kamatna stopa Svjetske banke je 0,52 odsto, zatim pristupna taksa 0,25, a koliko je i naknada za nepovučena sredstva.

"Analizirali smo porebe i anketirali privrednike, te je stav je da su ova sredstva potrebna i da će privreda biti zainteresovana da ih povuče. Ministarstvo finansija i trezora BiH će na području RS otvoriti račun u jednoj od komercijalnih banaka, a iz koje će sredstra vući IRB po odobrenim kreditima. Implementacija projekta traje četiri godine. IRB će uputiti javni poziv za odabir banaka koje će raditi ove kreditne linije. Makimalan iznos kredita je 150.000 evra, a maksimalan iznos od 1,5 miliona KM treba da potvrdi i kreditni odbor IRB. Na ovaj način ćemo pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima da dođu do obrtnih sredstava i nove tehnologije, a drugi dio u koji se mogu ulagati sredstva je refinansiranje postojećih kredita za šta se može iskorisiti 20 odsto od novog uzetog kredita," objasnila je ministarka Vidović.

Neki poslanici opozicije su danas kritikovali nova zaduženja.

Milan Radović (SDS) je naveo podatak da je zaduženje po glavi stanovnika u Srpskoj 4.600 KM, a u FBiH 2.280 KM.

"Slažem se da su dobri uslovi ovih kreditnih projekata, ali nama raste dug. Ko može vratiti dug koji je tri puta veći od izvornih prihoda, što je situacija u nekim opštinama. Treba mnogo više analitike i više sistemski posmatrati. Dug RS je 2,2 puta veći od izvornih prihoda," dodao je Radović.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE