• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke ne smanjuju rate kredita

Banke u BiH ne smanjuju rate kredita iako su posljednjih godina značajno pale međubankarske stope EURIBOR i LIBOR.

 Banke ne smanjuju rate kredita Izvor: MONDO

Banke te uslove uglavnom poštuju kada EURIBOR i LIBOR (dnevna referentna kamatna stopa po kojoj banke jedna drugoj posuđuju novac na evropskom, odnosno londonskom međubankarskom tržištu) rastu podižući visinu otplate, ali ih po pravilu ignorišu kada te međubankarske stope padaju.

Glavna republička tržišna inspektorka Republike Srpske Borka Surtov potvrdila je postoji značajan broj pritužbi zbog toga što banke ne poštuju kreditne ugovore, pišu "Nezavisne novine".

Surtov je istakla da postoje slučajevi pritužbi zbog kredita u kojima nisu definisani uslovi promjene kamatne stope, i u tim slučajevima kod sudova su pokretani postupci.

Ona je dodala da je bilo i slučajeva u kojima je, iako su uslovi kredita bili jasno definisani, dolazilo do kršenja kreditnog ugovora. Inspekcija je te slučave prosljeđivala Agenciji za bankarstvo RS i ombudsmanu za zaštitu prava potrošača BiH.

U Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH istakli su da su utvrdili nepravilnosti u pogledu primjene Zakona o zaštiti potrošača u BiH kod komercijalnih banaka i mikrokreditnih organizacija, kao i kršenja osnovnih prava potrošača kao korisnika potrošačkih kredita.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE