• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javni dug BiH povećan za skoro milijardu KM

Autor Dušan Volaš

Ni u godini pandemije korona virusa vlasti u BiH nisu odustale od prakse da nagomilane probleme rješavaju kreditima, pa je tako bilo i prošle godine kada je javni dug BiH povećan za čak 943 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

 Javni dug BiH povećan za skoro milijardu KM Izvor: MONDO/Samir Cacan

U informaciji Ministarstva i trezora BiH o kretanju javnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine navedeno je da je javni dug iznosio 12,154 milijarde KM, dok je godinu ranije bio 11,211 milijardi maraka.

Na spoljni dug se odnosi 8,662 KM i on je povećan za više od pola milijarde, odnosno za 520 miliona KM, dok je unutrašnji iznosio 3,491 milijardi i on je povećan za 423 miliona maraka.

Najveći dio ovog duga odnosi se na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, prenosi portal Capital.ba.

Tako je ukupan javni dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio 5,823 milijardi, a FBiH 6,215 milijardi maraka.

Iz informacije je vidljivo da se FBiH u prošloj godini više zadužila od Republike Srpske. Tako je javni dug FBiH povećan za 512 miliona KM, a RS za 441 milion maraka. Za razliku od FBiH i RS Brčko Distrikt i institucije BiH lani su smanjile svoju zaduženost za oko 10 miliona KM.

Javni dug BiH iznosi 35,08 odsto BDP-a.

Član Udruženja ekonomista "SWOT" RS Predrag Duduković kaže da zaduživanje u vrijeme krize nije poželjno, ali da su, zbog veoma lošeg stanja u budžetima, vlasti morale da se zadužuju kako bi mogle da finansiraju tekuće, ali i obaveze koje su nastale zbog pandemije korona virusa.

"Tu su morala da se obezbijede dodatna sredstva za funkcionisanje, prije svega, zdravstvenog sistema i za pomoć privredi. Sigurno da to zaduženje ne bi bilo toliko da su budžeti bili stabilniji", istakao je Duduković.

Naglasio je da je državni aparat u BiH veoma skup, da ima preveliki broj zaposlenih i da su ostali troškovi koji su vezani za taj sistem ogromni, a da se ne radi na tome da se oni smanje. Zbog toga imamo situaciju da se dug iz godine u godinu povećava.

"Sigurno je da se ti troškovi mogu smanjiti i uvijek kada smo ograničeni sa prihodima, kao što je to sada slučaj, kada je smanjena poslovna aktivnost, mora da se ide na uštede kako bi budžet barem u određenoj mjeri zadržao stabilnost", dodao je Duduković.

Govoreći o odnosu duga i BDP-a BiH, Duduković je rekao da se na osnovu tog odnosa ne može reći da BiH nije mnogo zadužena, kako to često potenciraju predstavnici vlasti.

"Bitna je struktura duga, koliko je snažna ekonomija BiH. Snaga jedne države je u svemu onome što je njeno vlasništvo i kada se to postavi u odnos sa javnim dugom onda se dobije prava slika", istakao je Duduković.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE