• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mujezinović očekuje pomoć Incka

Visoki predstavnik Valentin Incko iskazao spremnost da pomogne u usvajanju odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH

 Mujezinović očekuje pomoć Incka Izvor: MONDO

Vlada Federacije BiH (FBiH) obavijestila je Dom naroda federalnog Parlamenta da ne mora usvajati odluku o privremenom finansiranju Federacije, jer je visoki predstavnik Valentin Incko iskazao spremnost da pomogne u donošenju tog akta.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović svoje miješanje u parlamentarnu proceduru usvajanja odluke koja je u ustavnoj i zakonskoj nadležnosti oba doma Parlamenta obrazlaže činjenicom da je do sada izabrano pola novog saziva Doma naroda, a pola starog saziva ne bi došlo na sjednicu ako se ona zakaže.

"Jednostavno, želim da im pomognem. Ja im nisam rekao da ne usvajaju odluku, nego samo ne tražim da Dom naroda to sad uradi, jer je očito da se taj dom ne može sastati", rekao je Mujezinović, a prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Predsjedavajući dosadašnjeg saziva Doma naroda Parlamenta FBiH Stjepan Krešić za danas je sazvao sastanak starog Kolegijuma na kojem će se razgovarati o tome koji sastav Doma je nadležan za usvajanje odluke o privremenom finansiranju.

"Oslobođenje" piše da će sjednici Kolegijuma prethoditi sastanak predstavnika SDA i SDP-a, stranaka sa većinom u federalnom Parlamentu, koji će razgovarati o mogućnosti da deset novoizabranih delegata iskoristi odredbu Poslovnika o radu Doma naroda i sazove sjednicu novog saziva tog doma.

Do sada je u Dom naroda izabrano 30 od propisanih 58 delegata kantonalnih skupština.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u utorak, 18. januara, usvojio je odluku o privremenom finansiranju Federacije za period od 1. januara do 31. marta ove godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE