• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećan promet sa državama Cefte

Spoljnotrgovinski promet sa državama Cefte u 2010. godini, u odnosu na 2009. godinu, bilježi u RS rast od 18,47 odsto.

 Povećan promet sa državama Cefte Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) danas je usvojila informaciju o spoljnotrgovinskom prometu RS (BiH) sa državama Cefte u 2010. godini u kojoj je navedeno da države ovog sporazuma učestvuju sa 37,77 odsto u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu RS, odnosno sa 33,79 procenata u spoljnotrgovinskom prometu BiH.

"Ukupan spoljnotrgovinski promet sa državama Cefte u 2010. godini, u odnosu na 2009. godinu, bilježi u RS rast od 18,47, a u BiH 12,74 procenata", precizirano je u informaciji.

Ukupan uvoz u RS iz zemalja Cefte u 2010. godini bilježi rast od 11,98 odsto, posmatrajući prethodnu godinu, a ukupan izvoz iz RS u prošloj godini veći je za 30,31 odsto nego 2009, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Pokrivenost uvoza izvozom u RS u odnosu na države Cefte u prošloj godini veća je za 8,98 odsto nego 2009, i to, sa 54,86 procenata na 63,84 procenata.

Deficit spoljnotrgovinske razmjene u 2010. godini manji je za 10,30 odsto nego u 2009.

U spoljnotrgovinskoj razmjeni RS države EU učestvuju sa 45,26 odsto, a glavni spoljotrgovinski partneri Srpske od članica Cefte su Srbija (58,65%) i Hrvatska (28,55%). Kada je riječ o BiH glavni spoljotrgovinski partneri su Hrvatska (51,66%) i Srbija (36,62%). Ostale države Cefte u razmjeni sa RS učestvuju sa 12,8 odsto a u razmjeni sa BiH 11,72 procenata.

U informaciji se navodi da, u razmjeni sa Srbijom, Hrvatskom, Makedonijom i Moldavijom, RS ostvaruje deficit, dok sa Crnom Gorom, UNMIK Kosovom i Albanijom ostvaruje suficit.

Na sjednici je usvojen i prijedlog Vlade za program rada Narodne skupštine RS za 2011. godinu.

Vlada RS upoznala se sa Planom i Programom rada Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS za 2011. godinu.

Osim poslova koji imaju karakter obaveznih i redovnih, u ovim dokumentima se posebno naglašava nastavak preuzimanja podataka o osiguranicima i uplatiocima doprinosa od Poreske uprave RS i njihovo objedinjavanje sa podacima matične evidencije osiguranika i uplatilaca doprinosa, te nastavak provođenja integrisanog informacionog sistema Fonda.

Osim toga, Plan i program rada Fonda PIO predviđa nastavak i inteziviranje radova na provođenje integrisanog informacionog sustema u oblasti automatizacije rješavanja o pravima, zadržavanje, prvenstveno, dostignutog nivoa iznosa penzija i redovnosti njihove isplate, u saradnji sa Poreskom upravom RS, obezbjeđenje trenda rasta u naplati prihoda Fonda, kako po tekućoj tako i dugovnoj poziciji.

Fond PIO planira i racionalno upravljanje i zaštitu imovine Fonda, učešće stručne službe u reformi sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, daljnje podizanje organizacije rada Fonda dogradnjom akata o unutrašnjoj organizaciji i primjenom standardizacije kvaliteta – sistem ISO kvaliteta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE