• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državljani BiH ne mogu na rad u Njemačku

Državljani Hrvatske i ove godine imaju pravo na šestomjesečni sezonski rad u Njemačkoj, a državljanima Srbije i BiH to nije dozvoljeno.

 Državljani BiH ne mogu na rad u Njemačku Izvor: MONDO

Ipak, i za njih postoje neke mogućnosti zapošljavanja, javlja Radio Dojče Vele.

Dogovor o postupku zapošljavanja hrvatskih sezonskih radnika u Njemačkoj potpisan je 1992. godine.

Sporazumom su uređena prava boravka i rada hrvatskih radnika u Njemačkoj na sezonskim poslovima u poljoprivredi, ugostiteljstvu, šumarstvu i zabavnim parkovima.

Hrvatski sezonski radnici su do 2005. mogli da rade najduže četiri mjeseca u kalendarskoj godini. Od 2009. godine najduže zaposlenje za sezonske radnike u ugostiteljstvu i poljoprivredi povećano je na šest mjeseci, a sezonskim radnicima u zabavnim parkovima na devet mjeseci godišnje.

Od 1. januara ove godine nema značajnih promjena.

Jedina prednost za državljane Hrvatske je što će u Njemačkoj biti više sezonskih poslova, jer dosadašnji sezonci, državljani osam novih članica Evropske unije - Slovenije, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, od 15. maja mogu u Njemačkoj obavljati bolje plaćene poslove.

Saradnica Njemačke agencije za rad Suzane Šniber je izjavila da ta agencija ima sklopljen Sporazum o zapošljavanju sezonskih radnika samo sa hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

"Time je sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj odobreno samo za državljane Hrvatske, ali ne i Srbije i BiH. One su 'treće zemlje', jer nisu članice EU, niti evropskog ekonomskog prostora", rekla je Suzane Šniber.

Mogućnost zapošljavanja u Njemačkoj imaju i hrvatske medicinske sestre i tehničari, na temelju dva sporazuma o zapošljavanju. Kada je riječ o zapošljavanju visokokvalifikovane radne snage, na primjer ljekara i informatičara iz Hrvatske, Srbije i BiH, šansa postoji, ali...

"Njima će odobrenje za rad u Njemačkoj biti dato samo u slučaju da za to slobodno radno mjesto nisu zainteresovani privilegovani kandidati, odnosno državljani neke od zemalja EU", izjavila je Suzane Šniber.

Posebno pravilo važi za novinare iz Srbije, Hvatske i BiH. Ako oni od njemačke vlade dobiju akreditaciju za izvještavanje, nije im potrebna saglasnost Agencije za rad da bi dobili dozvolu boravka.

U tu grupu spadaju i sportisti, umjetnici, manekeni i fotomodeli, ako u Njemačkoj ispoštuju određene uslove.

Profesionalni sportisti moraju biti angažovani u jednom od njemačkih sportskih klubova, a klub je dužan da im isplaćuje bruto platu, koja pokriva i penzijsko osiguranje.

(FoNet/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE