• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gaspromnjeft objavio ponudu za akcije NIS

Gaspromnjeft objavio je večeras ponudu za preuzimanje 19,12 odsto akcija NIS od malih akcionara, po cijeni od 4,8 evra za akciju.

 Gaspromnjeft objavio ponudu za akcije NIS Izvor: MONDO

Ponuda ruske kompanije Gaspromnjefta za akcija srpske naftne kompanije koje se nalaze u slobodnom prometu, otvara se 31. januara, a trajaće do 16. marta 2011. u podne, navodi se u oglasu koji je ruska kompanija objavila u beogradskim dnevnim novinama.

Tri dana nakon isteka ponude, u skladu sa zahtjevima zakona, Gaspromnjeft, koji već posjeduje 51 odsto akcija NIS-a, novac za prodate akcije biće prebačen na račune prodavaca.

U oglasu se navodi da je ukupan broj izdatih akcija NIS-a 163.060,400 nominalne cijene 500 dinara, a ponuđač već posjeduje 83.160,800 običnih akcija, odnosno 51 odsto udjela u NIS-u.

Predmet ponude nisu akcije u vlastništvu Republike Srbije, odnosno 48.719,344 akcije ili 29,88 odsto, već 31.180,256 akcija u vlasništvu malih akcionara.

Odobrenje za početak procedure otkupa akcija NIS-a, Gaspromnjeft je dobio 29. januara 2011. godine od Komisije za hartije od vrijednosti Srbije.

Za jednu akciju NIS-a biće ponuđena cijena od 4,8 evra, odnosno najmanje 506,48 dinara, ako u međuvremenu padne vrijednost domaće valute.

Građani mogu dati nalog za prodaju akcija na šalterima Pošte i ta usluga je besplatna, ili da trguju preko brokera, ali u tom slučaju imaju određene troškove. Ako su mali akcionari NIS-a već dali nalog za prodaju akcija na berzi moraće da ga povuku ako budu željeli da odgovore na ponudu Gaspromnjefta.

Mali akcionari koji odluče da zadrže akcije NIS-a moći će i poslije zatvaranja ponude Gaspromnjefta da ih prodaju na berzi.

Gaspromnjeft se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će dvije godine nakon kupovine NIS objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po cijeni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket.

Oko 4,8 miliona građana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrijednost bila 500 dinara po komadu. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1 odsto akcija te kompanije.

Gaspromnjeft je većinski udio u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. Ruska državna kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Akcijama NIS [NIIS] trguje se na Beogradskoj berzi od 30. avgusta 2010. godine. Trenutna cijena te hartije od vrijednosti je 487 dinara, a najviša je bila prvog dana trgovanja i iznosila je 550 dinara dok je najniža cijena iznosila 442 dinara.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE